Cea mai mare amenda platita de moldoveni


Peste 2,5 mln de euro din contul contribuabililor, şi nu din contul celor care se fac vinovaţi de pierderea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a cazului „Oferta Plus", au fost plătiţi zilele trecute reclamantului. De menţionat că aceasta este cea mai mare sumă pe care Guvernul a trebuit să o achite într-o cauză pierdută la CEDO.

Vom lucra o zi pe gratis


Ca să acoperim incompetenţa legiuitorilor naţionali va trebui să lucrăm cu toţii o zi. „Nu este o noutate pentru noi pierderea unui nou dosar la CEDO, ne-am obişnuit deja cu asta. Aceste sume sunt achitate din bugetul de stat, dar nu din contul celor care se fac vinovaţi. Nu am auzit până acum să fie pedepsit vreun judecător pentru că s-ar face vinovat de pierderea unui dosar la CEDO. Sunt sigur că aceasta nu este singura cauză la CEDO, în care R. Moldova achită o asemenea sumă, în curând ne putem aştepta la despăgubiri mult mai mari", a menţionat avocatul Vitalie Nagacevschi.

Amintim că în anii 1997-1998 SRL „Oferta Plus" a livrat energie electrică în R. Moldova în valoare de peste 33 milioane de dolari. O parte din această energie a fost consumată de către instituţiile bugetare, care au rămas datoare întreprinderii. Pentru că datornicii refuzau să achite restanţele, SRL „Oferta Plus" a acţionat statul în judecată. În 1999, reclamantul a obţinut câştig de cauză, iar Ministerul Finanţelor a fost obligat să plătească instituţiei suma de 20 de milioane de lei. O decizie ce nu a fost executată nici până astăzi. Mai mult decât atât, pentru pretenţiile înaintate în judecată, împotriva directorului companiei, Cornel Ţurcanu, a fost iniţiat un dosar penal, iar timp de mai bine de trei luni acesta a fost ţinut în detenţie.

Iată vinovaţii


Printre cei vinovaţi de această condamnare a R. Moldova la CEDO sunt actualul prim-ministru Zinaida Grecianâi, ministru al Finanţelor pe atunci, Nicolae Oprea, procuror general interimar în acel timp, Natalia Moldovanu, Ion Platon, Nina Cernat, vicepreşedinte şi, respectiv, judecători, la CSJ, actualul ministru al Justiţiei, Vitalie Pârlog, agent guvernamental pe atunci, Alexandru Sicinski, procuror-şef adjunct al secţiei investigaţii financiar-economice, Procuratura Generală, actualul procuror general Valeriu Gurbulea, prim-adjunct al Procurorului General în acea vreme, Eugen Bâcu, Bogdan Zumbreanu, Vitalie Galeru, ofiţeri de urmărire penală, CCCEC, şi Lilian Rudei, procuror, Procuratura Anticorupţie, Anatol Bordian, judecător de instrucţie, Judecătoria Râşcani, mun. Chişinău, Mircea Roşioru, procuror, Procuratura Anticorupţie, şi Boris Poiată, procuror-şef, Procuratura Anticorupţie.

Încă trei dosare de milioane la CEDO


Avocaţii Organizaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului" susţin că, momentan, sunt pe rol alte trei dosare la CEDO, care ar putea obliga Guvernul de la Chişinău să mai achite despăgubiri exorbitante, unul din ele ar putea fi cel al SRL „Megadat.Com". În cazul în care CEDO va condamna din nou R. Moldova, aceasta ar putea fi obligată să achite în această cauză, despăgubiri în valoare de peste 5 mln USD. În celelalte două cazuri, este vorba de „Hotelul Dacia versus R. Moldova" şi „Air Moldova International versus Moldova". În fiecare din aceste cazuri, susţin avocaţii, pretenţiile reclamanţilor se ridică la milioane de euro.

Cazul Mancevschi


Marţi, 7 octombrie, CEDO a mai dat câştig de cauză unui reclamant. De data aceasta din buzunarele contribuabililor vor trebui să fie achitate avocatului Oleg Mancevschi 4 mii de euro. Acesta a câştigat cauza la CEDO pentru că i-a fost percheziţionat oficiul şi domiciliul fără a se lua măsuri de garanţie a confidenţialităţii avocat-client. Ulterior, avocatul a depus o plângere la judecătoria Râşcani în care s-a plâns de acţiunile ilegale ale ofiţerului de urmărire penală. După care a cerut recuzarea judecătoarei Elena Cobzac, deoarece a autorizat această percheziţie. Însă solicitarea a fost respinsă, iar avocatului i-a fost ridicată calitatea de reprezentant, pentru a putea fi audiat ca martor.
CEDO a catalogat drept ilegală eliberarea mandatului de percheziţie de către judecătorul de instrucţie. Potrivit deciziei CEDO, mandatul nu indica niciun detaliu referitor la ceea ce urma să fie căutat pe parcursul percheziţiei şi prevedea termeni largi care au permis o discreţie nelimitată de urmărire penală.
Până în prezent, R. Moldova a fost condamnată în peste 125 de hotărâri de către CEDO, fiind obligată să achite despăgubiri de peste 5 mln de euro.

Niciun comentariu: