Șeful secretariatului MAI Igor GUȚU ține "krisha" comercianților de aur de pe bulevardul Ștefan cel Mare


Zilnic, 10—15 femei comercializează obiecte din aur pe bulevardul principal din Chişinău, în preajma sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit unor surse apropiate comerciantelor, aurul este adus prin contrabandă din Ucraina. Deseori, pe lângă piaţa improvizată trec mai mulţi poliţişti care nu observă comerţul stradal cu bijuterii din metale preţioase. Printre aceştia se numără şi şeful secretariatului MAI, Igor Guţu, care este în relaţie personală cu una dintre comerciante.

Intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt cu strada Mihai Eminescu, în faţa unui magazin de electrocasnice, este locul unde comercianţii de aur îşi desfăşoară activitatea. Aurul este vândut în stradă la un preţ de 300—350 de lei pentru un gram, adică de două ori mai ieftin decât în magazinele de specialitate. Comerciantele Raia, Nina, Tamara, Galea şi Liuba au zilnic în jur de 15—20 de clienţi fiecare. Femeile spun că, în timp, mulţi dintre aceştia le-au devenit cumpărători fideli. Potrivit unor surse apropiate comerciantelor, aurul provine din Turcia şi este adus în R. Moldova prin contrabandă din Ucraina. Vânzătorii din magazinele de bijuterii din Chişinău afirmă că aurul comercializat în stradă este de calitate inferioară şi, uneori, este amestecat cu cupru.

Pe 7 iulie, doi agenţi de poliţie au trecut pe lângă vânzătoarele de aur. Femeile şi-au căutat nestingherit de treabă, fără să ia în seamă apariţia oamenilor legii. Poliţiştii s-au oprit la 30 de metri de ele, afirmând că sunt în misiune şi «asigură ordinea publică». Aceştia recunosc faptul că vânzarea aurului în stradă este «ilegală» şi spun că le ştiu pe comerciante. «Le cunoaştem pe vânzătoare, dar ce te interesează pe tine?», a întrebat unul dintre cei doi angajaţi ai MAI, adăugând că aşteaptă o maşină de poliţie, «că eu n-am să intervin de unul singur»(!).
Lucrurile au rămas însă neschimbate şi după câteva ore — vânzătoarele îşi căutau de afacere, dar maşina poliţiei nu mai apărea. «Noi nu avem nimic cu vânzătoarele, avem şi alte misiuni, maşina nu mai vine», ne-au spus ulterior poliţiştii, în timp ce stăteau aşezaţi pe o bancă din apropierea comerciantelor.

O vânzătoare de tablouri din scuarul Teatrului Naţional «Mihai Eminescu» le cunoaşte pe comerciantele de aur de nouă ani. «În tot acest timp, poliţia a venit de vreo câteva ori, dar vânzătoarele reuşeau, de obicei, să fugă peste drum, la noi», susţine femeia. Acelaşi lucru l-a confirmat şi Danu, alt vânzător de tablouri, care spune că, anterior, colegele de peste drum cu braţele doldora de bijuterii fugeau când vedeau poliţia. Dar, de la un timp, spune Danu, între poliţişti şi vânzătoarele de aur s-a creat o relaţie bună, «că de mult nu i-am mai văzut pe oamenii legii intervenind».

Valeriu, un pensionar care vinde flori în apropiere, susţine: „Am 50 de bucăţi de flori şi nu pot să le dau, mă fugăresc poliţiştii de colo-colo. Uneori, găsesc limbaj comun cu ei — le întind câte zece lei. Vânzătoarele de aur cred că le dau vreo 50 de lei fiecare, ca să fie lăsate în pace».
Liuba simulează cumpărăturile
Liuba, o femeie de vreo 45 de ani, a intrat în afacerea cu aurul acum câţiva ani. Ea are misiunea de a simula cumpărarea de bijuterii pentru a-i atrage astfel pe clienţi. După ce «cumpără» aurul, face paşii când la dreapta, când la stânga, pentru ca oamenii s-o perceapă ca pe un client nou. De obicei, poartă o vestimentaţie roz.

«Cumpărăm AUR» este mesajul pe care-l transmit Galea şi Tamara atât verbal, cât şi prin fluturaşii pe care îi întind trecătorilor. Am sunat-o pe Tamara la numărul de telefon de pe fluturaş şi am întrebat-o dacă poate să cumpere de la mine aur furat. I-am spus că am patru grame şi m-am interesat cât este dispusă să-mi dea pentru ele. «150 de lei», mi-a zis, fără să întrebe de unde am aurul. Ajuns a doua zi la locul unde se vinde aur în stradă, colegele ei mi-au zis să revin, fiindcă «Tamara este plecată la Odesa şi când se întoarce va avea mai mare «vîbor» (asortiment — n.r.)».

Raia, una dintre vânzătoarele de aur de contrabandă, îşi dezvoltă businessul având asigurată protecţie din partea MAI. Bărbatul cu care aceasta trăieşte în concubinaj este Igor Guţu, prezentat pe site-ul oficial al Ministerului de Interne drept «şeful secretariatului MAI, locotenent-colonel de poliţie».
Dimineaţa, obişnuiesc să iasă amândoi odată din casă şi, de multe ori, Raia îl petrece pe Igor până la intrarea în MAI, după care merge la locul unde vinde aur. Solicitat să comenteze inacţiunile poliţiei vizavi de comerţul ilegal cu aur prin prisma relaţiei sale cu Raia, Igor Guţu a ascultat întrebarea şi a pus receptorul fără a ne spune ceva. Am insistat şi ulterior, însă locotenent-colonelul de poliţie nu a mai răspuns la telefon.

Niciun comentariu: