Un intermediar privat adună milioane de dolari pe seama consumatorilor din RM


De la 1 iunie 2008, RM procură energie electrică din Ucraina la preţ de 4,4 cenţi SUA/kWh, cu 10% mai mare decât cel plătit în luna mai. Prim-vicepremierul Igor Dodon a anunţat noul preţ ca pe un „succes remarcabil", argumentând că, iniţial, partea ucraineană cerea o majorare de 50%. Prin culoarele de la Chişinău se vorbeşte însă că majorarea de preţ s-a făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia ar fi persoane sus-puse din conducerea Moldovei şi Ucrainei.

„Succes remarcabil"?

La 20 mai curent, o delegaţie a R. Moldova, condusă de ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, a purtat negocieri la Kiev privind preţul energiei electrice ucrainene livrate RM. Delegaţia condusă de ministrul Dodon a inclus şi manageri de la întreprinderile de stat „Energocom" şi „Moldelectrica", dar şi un grup de oameni de afaceri. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC), în cadrul unei întrevederi cu ministrul Combustibilului şi Energeticii al Ucrainei, Yuri Prodan, s-a ajuns la o înţelegere privind asigurarea unor livrări stabile de energie electrică din Ucraina către R. Moldova până la finele anului 2010. Totodată, s-a stabilit că, începând cu 1 iulie 2009, procurarea energiei electrice se va efectua la preţurile stabilite pe piaţa angro a Ucrainei, însă pentru RM va fi aplicat un coeficient de reducere.

Potrivit informaţiei MEC, în prezent preţurile pe piaţa ucraineană angro de energie electrică ar constitui circa 6,2 cenţi SUA/kWh, iar preţurile la care se exportă energia ucraineană în Ungaria, Slovacia şi România sunt mai mari - 7 cenţi SUA/kWh. În aceste condiţii, înţelegerile privind livrările de energie electrică din Ucraina în RM sunt cele mai favorabile pentru Moldova, se menţiona în informaţia ministerului moldovean. Ulterior, aceste date au fost confirmate şi de ministrul Dodon. El n-a comunicat însă un fapt important - că, în urma „negocierilor", în schema de import a curentului din Ucraina a fost inclus un intermediar privat. Este vorba de compania energetică „Energo-Partner" Kft din Ungaria, (înregistrată pe adresa 1113 Budapest, Bocskai út 77-79).

Despre activitatea acestei companii nu am putut afla nimic. Precizăm că, până în prezent, livrările de energie electrică din Ucraina se făceau doar prin intermediul companiei de stat „Ukrinterenergo", operatorul ucrainean la importul şi exportul de curent electric. Din partea Moldovei, operator este compania de stat „Energocom". Conform vechii scheme de import, „Energocom" cumpăra energia electrică de la „Ukrinternergo", după care aceasta ajungea la reţelele electrice de distribuţie a energiei electrice RED Nord, RED Nord-Vest şi RED Union Fenosa, care o furnizau consumatorilor. Pentru intermediere „Energocom" lua un comision de 2 bani/kWh. De la 1 iunie curent, „Energocom" percepe deja un comision de 3 bani/kWh. Dacă ţinem cont de faptul că preţul anunţat al energiei este de 4,4 cenţi SUA/kWh, adică circa 45 de bani, apoi cota comisionului ajunge la 7% din preţul energiei, deşi, în mod normal, nu ar trebui să depăşească 4-5%.

În buzunarele cui vor curge milioanele

Din iunie, în contractele de furnizare a energiei electrice a apărut pe neaşteptate şi firma „Energo-Partner" Kft, despre care nu se ştie mare lucru, decât faptul că este un intermediar energetic ce opera în special în Ungaria. Includerea unui nou intermediar în schema de import a energiei în Moldova n-ar constitui o problemă, dacă preţul ar fi rămas neschimbat. Surpriza este însă preţul de import al energiei electrice. Astfel, dacă pentru energia furnizată de „Ukrinterenergo" Moldova, de la 1 iunie, plăteşte un preţ de 4,1 cenţi SUA/kWh, pentru cea de la „Energo-Partner" Kft - 5,3 cenţi SUA/kWh, adică cu 1,2 cenţi sau cu 29% mai mult. Conform unor clauze din acordul moldo-ucrainean semnat de Igor Dodon, circa 70% din energia importată din Ucraina „Energocom" o cumpără prin intermediul „Ukrinterenergo", iar celelalte 30% prin firma maghiară. Ţinând cont de faptul că, lunar, importăm 215-230 mln. kWh de energie electrică din Ucraina, apoi prin intermediul „Energo-Partner" Kft vom primi lunar între 65 şi 75 mln. kWh. Altfel spus, lunar, diferenţa de preţ aduce un profit de 650-750 mii USD, bani achitaţi de consumatorii din Moldova, care intră în conturile unei firme-căpuşe. Până la finele anului, cifra ar putea ajunge la cinci milioane USD, iar pe durata de un an a contractului se adună circa 8-9 milioane USD.

Nu cunoaştem exact din ce motive şi la iniţiativa cui a fost inclusă în afacere firma „Energo-Partner" Kft. La solicitarea noastră de a clarifica apariţia unui nou intermediar în schema de export a energiei ucrainene, directorul adjunct pe probleme de export şi import al companiei „Ukrinterenergo", Irina Tihonciuk, a invocat secretul comercial şi a refuzat să ne spună ce a determinat întreprinderea să cedeze o cotă de 30% din volumul de energie exportat în Moldova. Invocând acelaşi motiv, nu a dorit să ne spună nimic nici despre preţul energiei electrice şi condiţiile de export în Moldova. Solicitat telefonic, şi directorul companiei „Energocom", Alexandru Gusev, a refuzat să spună ceva despre contract, rugându-ne să revenim. Încercările noastre de a lua ulterior legătura telefonică cu Gusev au eşuat.

Unele surse ne-au spus că iniţiativa ar fi venit de la autorităţile ucrainene, mai exact din partea unor structuri apropiate actualei guvernări de la Kiev. Nu este exclus că în această afacere să fie implicate structuri comerciale apropiate de ministrul Yuri Prodan, care a numit în funcţiile-cheie din sectorul energetic ucrainean persoane loiale, inclusiv la întreprinderile ce administrează centralele atomoelectrice şi cele hidroelectrice. (Vezi studiul publicat pe pagina WEB http://www.advisers.ru/review_article/article2283.html.)

Alte surse spun că, de fapt, profiturile obţinute pe loc gol se împart 50% la 50% între afaceriştii moldoveni şi ucraineni. Iar principalul efect negativ al acestei afaceri va fi creşterea, în scurt timp, a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali din RM.

Afacerea s-ar putea extinde

Ceea ce putem conchide e că afacerea pare cel puţin dubioasă, dacă nu chiar ilicită, şi miroase a corupţie. Dacă ar fi fost altfel, apoi prim-vicepremierul Igor Dodon ar fi trebuit să anunţe fără ezitare cauza adevărată a majorării preţului la energia electrică importată din Ucraina.

Afacerea cu intermedierea importului de energie ucraineană prin firma „Energo-Partner" Kft este abia la început. Conform unor surse, din toamnă preţul energiei importate din Ucraina prin intermediul firmei înregistrate în Ungaria ar putea creşte cu încă 10-15% şi există interesul ca firma să preia 50% sau chiar 100% din volumul importurilor de energie electrică din Ucraina, iar aceasta este o afacere ce va creşte de la 87 mln. USD în 2007, la circa 130 mln. dolari în 2008 şi la circa 180 mln. USD în 2009. Mai departe ar urma organizarea reexportului de energie electrică din Ucraina în România. Amintim că, în anii 2003-2004, Moldova a mai practicat reexportul energiei electrice din Ucraina în România, afacere în care era implicată conducerea Ministerului Energeticii din acea perioadă şi care a fost stopată după investigaţiile Centrului de Investigaţii Jurnalistice (vezi „Moldova îl finanţează pe Bin Laden (I)" http://www.investigatii.md/index.php?art=5, şi „Moldova îl finanţează pe Bin Laden (II)", http://www.investigatii.md/index.php?art=20.

În acelaşi timp, afacerea cu intermedierea exportului de energie electrică produsă de Centrala electrică regională de sistem (CERS) Moldovenească (cunoscută mai mult ca Centrala de la Cuciurgan), continuă cu succes. Amintim că, la 15 iulie 2007, Centrala de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană şi controlată de compania „Inter RAO EES" (o subsidiară a monopolului rus RAO EES Rossii), a început să facă primele livrări de electricitate în România, în baza unui contract încheiat cu compania „Electrica".

Între Centrala de la Cuciurgan şi Compania „Electrica" din România însă a fost interpusă firma „Eastern Europe Energy" Ltd - un off-shore britanic, fondat la 11 iunie 2007, special pentru această tranzacţie, şi care, potrivit unor surse, este administrat de persoane influente din Moldova şi din cadrul „Inter RAO EES". Despre această afacere noi am relatat în investigaţia „Milioane din exportul de energie se scurg în conturi off-shore", http://www.investigatii.md/index.php?art=266. Afacerea respectivă nu a fost stopată, dar ea nu are un impact major asupra preţurilor interne la energie, ca în cazul afacerii cu importul de energie din Ucraina, care va aduce, în scurt timp, o nouă majorare a tarifelor interne pentru consumatorii finali - cu circa 10%.

În ultimii trei ani importurile de energie electrică din Ucraina au crescut semnificativ şi ar putea ajunge anul curent la circa trei miliarde de kWh.

P.S. La începutul lunii iunie curent, ne-am adresat oficial cu scrisori recomandate la Ministerul Economiei şi Comerţului şi la întreprinderea „Energocom", solicitând informaţii despre motivele includerii în schema de import a curentului electric din Ucraina a firmei „Energo-Partner" Kft şi despre modalitatea de formare a preţului de import a energiei. Miercuri, 25 iunie, adică la mai mult de două săptămâni de la trimiterea cererii oficiale, am contactat MEC pentru a afla care-i soarta solicitării noastre.

Responsabili de la cancelarie ne-au spus că de ea nu se ocupă încă nimeni şi că abia săptămâna viitoare s-ar putea ocupa cineva. Motivul invocat este că specialiştii în energetică de la fostul minister al Industriei şi Infrastructurii încă nu au trecut la MEC. Trebuie să precizăm însă că negocierile cu Ucraina în privinţa importului de energie au fost duse de ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon, şi nu de Ministerul Industriei şi Infrastructurii. În aceeaşi zi, în sfârşit, cineva a răspuns la numărul de telefon mobil al lui Alexandru Gusev, managerul „Energocom". Acel cineva ne-a spus că Gusev este în concediu şi că ar putea reveni în ţară abia săptămâna viitoare.

Niciun comentariu: