Procuratura Generală confirmă Vladimir Filat şi-a tras partid prin falsificări grosolane



Liderul PLDM pretinde că vrea relaţii bune cu România, după ce Curtea Supremă de Justiţie a României a cerut Procuraturii Generale a Republicii Moldova să preia urmărirea penală în privinţa acestuia

Procuratura Generală a iniţiat mai multe cauze penale în urma interpelărilor făcute de la tribuna Parlamentului de către deputaţii creştin-democraţi. În finalul răspunsului Procuraturii Generale, adresat preşedintelui grupului parlamentar al PPCD, Vlad Cubreacov, se arată că toate sesizările creştin-democraţilor din Parlamentul de la Chişinău şi-au găsit confirmare.

Astfel, în prezent, Procuratura Anticorupţie efectuează urmărirea penală pe o cauză penală iniţiată în baza elementelor infracţiunii prevăzute de art. 75, alin. (5), şi art. 164/7, alin. (1), din Codul penal (redacţia Legii din a. 1961 cu modificările ulterioare). Anchetatorii verifică faptul introducerii, prin contrabandă, în luna septembrie 1998, pe teritoriul României de către un grup de persoane a 1.852.400 pachete de ţigări „MT” şi transportarea mărfurilor în proporţii deosebit de mari fără marcarea cu timbre de modelul stabilit.
Complicii lui Filat au fost judecaţi în România

La 22 noiembrie 1999, de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie a României, pe adresa Procuraturii Generale a Republicii Moldova a parvenit solicitarea de a prelua urmărirea penală în privinţa cetăţeanului Republicii Moldova, Vladimir Filat.

Din materialele furnizate de autorităţile competente ale României rezultă că Vladimir Filat şi cetăţenii României, Ionel Stan (director general al Societăţii Comerciale „Romold Trading” SRL Iaşi), Cristian Burlacu (angajat al societăţii menţionate) şi Gheorghe Burlacu (adjunctul şefului vămii Iaşi), s-au asociat, în scopul comiterii infracţiunilor pe teritoriul României, iar la 12 septembrie 1998, prin folosirea documentelor vamale false, au importat din Republica Moldova cantitatea de 1.852.400 pachete de ţigări „MT”, în valoare de peste 7 miliarde lei româneşti.

Prin rechizitoriul nr. 1597/P/1998, din 15 februarie 1999, al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, a fost dispusă trimiterea în judecată a inculpaţilor Ionel Stan, Cristian Burlacu şi Gheorghe Burlacu.

În cadrul urmăririi penale, au fost expediate interpelări Serviciului Vamal, a fost solicitat Combinatului „Tutun CTC” prezentarea pachetului de documente aferent comercializării firmei „Romold Trading” SRL Iaşi a ţigărilor şi exportării (documentele de vămuire) în România. Documentele menţionate însă, au fost nimicite, „din motivul expirării termenului de păstrare”.

PLDM a fost înregistrat în baza documentelor false

O altă cauză penală a fost iniţiată de către Procuratura Anticorupţie la 31 martie curent, în baza art. 361, alin. (1), din Codul penal, pe faptul elaborării şi folosirii documentelor oficiale false, prezentate la Ministerul Justiţiei, în legătură cu înregistrarea Partidului Liberal Democrat din Moldova.

În cadrul efectuării urmăririi penale, au fost depistate mai multe cazuri de falsificare a semnăturilor în diferite raioane ale ţării, din listele persoanelor care au fost ulterior prezentate Ministerului Justiţiei şi care au servit la baza înregistrării PLDM. Ca rezultat, din cauza penală nominalizată au fost disjunse mai multe cauze penale.

Una a fost iniţiată la 28 mai curent de către Procuratura Anticorupţie pe faptul falsificării de către Gheorghe Covaş a listei membrilor PLDM din satul Chişcăreni, raionul Sângerei, şi cererilor anexate la lista nominalizată. Respectiva cauză penală a fost expediată, la 5 iunie 2008, Judecătoriei raionului Sângerei, unde, la 14 iulie 2008, Gheorghe Covaş a fost recunoscut culpabil de comiterea infracţiunii prevăzute de art. 361, alin. (1), din Codul penal. Lui Covaş i-a fost aplicată o amendă în mărime de 150 unităţi convenţionale.

Falsuri la Truşeni, Negureni şi Glodeni

O altă cauza penală a fost iniţiată la 08 iulie 2008 de către Procuratura Anticorupţie pe faptul falsificării de către Veronica Roşioru a listei membrilor Partidului Liberal Democrat din comuna Truşeni, municipiul Chişinău, şi cererilor anexate la lista nominalizată. Cauza penală a fost expediată, la 29 august curent, Judecătoriei sectorului Buiucani al capitalei, pentru examinare în fond.

Alte două cauze penale au fost iniţiate la 7 iulie curent de către Procuratura Anticorupţie pe faptul falsificării de către Galina Creţu şi Maria Zmuncilă a listei membrilor Partidului Liberal Democrat din satul Negureni, raionul Teleneşti, şi cererilor anexate la lista nominalizată. Persoanele vizate au fost puse sub învinuirea de comitere a infracţiunii prevăzute de art. 361, alin. (1), din Codul penal. În acest dosar, experţii Centrului Naţional de Expertiză Judiciară efectuează expertiza grafoscopică.

O cauză penală a fost iniţiată la 7 august curent pe faptul falsificării de către Svetlana Sandu a listei membrilor a Partidului Liberal Democrat din oraşul Glodeni, precum şi cererilor anexate la lista nominalizată. În aceeaşi zi, persoana vizată a fost pusă sub învinuirea de comitere a infracţiunii prevăzute de art. 361, alin. (1), din Codul penal. Şi în acest caz, experţii Centrului Naţional de Expertiză Judiciară efectuează expertiza grafoscopică.

Aceeaşi poveste la Briceni şi Dămăşcani

Falsificări au fost depistate şi la elaborarea listei membrilor PLDM în raionul Briceni. Ca rezultat, Procuratura Anticorupţie a iniţiat cauza penală pe faptul falsificării de către Victor Caduc a listei membrilor Partidului Liberal Democrat, precum şi cererilor anexate la lista nominalizată. La 20 august curent, Caduc a fost pus sub învinuire. În prezent, are loc efectuarea de către experţii Centrului Naţional de Expertiză Judiciară a expertizei grafoscopice.

Nu a decurs fără falsuri nici în raionul Râşcani. O cauză penală a fost iniţiată aici la 28 august 2008 pe faptul falsificării de către Valentina Boian a cererilor anexate la lista membrilor Partidului Liberal Democrat din satul Dămăşcani, raionul Râşcani. Boian a fost pusă sub învinuire în baza art. 361, alin. (1), din Codul penal. După efectuarea expertizei grafoscopice, cauza penală urmează a fi expediată Judecătoriei raionului Râşcani, pentru examinarea în fond.

Derularea urmăririi penale pe toate cauzele penale este luată la control de către Procuratura Generală.

De asemenea, Procuratura Anticorupţie continuă examinarea circumstanţelor expuse în declaraţiile şi interpelările formulate de către PPCD în şedinţele Legislativului din 28 februarie 2008, 06 martie 2008, 27 martie 2008, 28 martie 2008, 3 aprilie 2008 şi 17 aprilie 2008, aferent activităţii desfăşurate de către Vladimir Filat în postura de ex-director al Departamentului Privatizării şi lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Despre rezultatele examinării acestor materiale preşedintele grupului parlamentar al PPCD, Vlad Cubreacov, urmează a fi informat suplimentar.

Niciun comentariu: