Partidului Comuniştilor nu este credibil pentru UE



Ministrul Afacerilor Externe şi Integrarii Europene (MAEIE), Andrei Stratan, nu este membrul vreunui partid, dar ar dori să îşi continue cariera politică şi după electorala 2009.

«Nu mi-a propus încă nimeni să candidez pe listele vreunui partid sau să manifest interes pentru acest scrutin electoral», a declarat ministrul Stratan. «Ca ministru, însă, am responsabilitatea să respect recomandările observatorilor străini. Ne-am dori ca alegerile să aibă loc la nivel european. Nu merită să ştirbim anul 2009 prin compromiterea alegerilor», mai spune ministrul care susţine că ar dori să îşi continue activitatea politică şi după 2009. «De ce nu? Mi-am adus contribuţia la ce avem azi în politica externă», mai declară demnitarul. «Nu am ambiţii să creez partide. Până la alegerile din 2009 va trebui să îmi duc misiunea până la capăt împreună cu preşedintele Voronin».

Ministrul Stratan crede că un nou acord dintre UE şi R. Moldova ar putea fi semnat până la electorala din 2009. «Acum jumătate de oră am discutat cu reprezentanţii R. Moldova aflaţi la Bruxelles», a mai declarat pentru presă Stratan la 3 octombrie 2008, atunci când a fost anunţată cea de-a doua rundă de negocieri neoficiale dintre R. Moldova şi UE, referitoare la un nou cadru juridic. «Este o discuţie bună, dar este complicat de spus când va fi gata acest acord», mai spune el. «Nu este necesar să acceptăm proiectul care ne-a fost propus până în prezent, va trebui să analizăm fiecare capitol în parte», declară Stratan. «Le-am spus colegilor de la Bruxelles că nu ar trebui să aşteptăm alegerile din 2009 pentru că nu ne limităm doar la anul următor. Iar ţările mebre UE ar putea să contribuie la urgentarea reformelor din R. Moldova», spune Andrei Stratan. Ministrul a mai declarat că ar trebui inclus un compartiment aparte privind liberalizarea comerţului cu UE, liberalizarea regimului de vize care va înlocui regimul de facilitare, consolidarea poziţiei UE faţă de problema transnistreană şi soluţionarea acesteia.

Pe de altă parte, deputatul din Comisia pentru politică externă şi integrare europeană, Vitalia Pavlicenco, spune că, până la alegerile din 2009, acordul nu va fi semnat. «Acest fapt ar da credibilitate şi un plus la imaginea PCRM care nu vrea să se conformeze standardelor europene», declară Pavlicenco, precizând că negocierile continuă pentru a da de înţeles că occidentul nu abandonează R. Moldova.

Victor Chirilă, director de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă, spune că, la 3 octombrie, la Bruxelles, părţile au discutat, de fapt, despre restanţele R. Moldova faţă de UE, având şi consultări pe marginea unui nou acord. «Este evident că, până la alegerile din 2009, nu este timp pentru un astfel de acord», explică expertul. «Ucraina, bunăoară, a demarat negocierile asupra unui acord similar încă în ianuarie 2007. De atunci a trecut timp, iar până în prezent acesta nu a fost definitivat», mai spune Victor Chirilă. Expertul susţine că reprezentanţii UE ar putea aştepta alegerile din 2009 ca să vadă urmărească felul în care s-a desfăşurat electorala şi modul în care se respectă principiile democratice. Dacă autorităţile de la Chişinău se vor ţine de cuvânt, negocierile vor începe, iar acordul va fi semnat», crede Victor Chirilă.

Planul de Acţiuni R.Moldova — UE a expirat în martie 2008, dar a fost prelungit din cauza unor restanţe ale autorităţilor de la Chişinău referitoare la lupta împotriva corupţiei, respectarea drepturilor omului, libertatea mass — media, independenţa justiţiei.

Niciun comentariu: