Cine si ale cui interese favorizeaza
Saptamina trecuta, primarul general al capitalei a acuzat ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului, personal pe ministrul Baldovici, de taraganarea demararii inaltarii unui bloc locativ pe motiv ca, chipurile, ministrul e pornit sa favorizeze o anumita firma de constructii.
De e adevarat sau nu ce spune primarul am hotarit sa aflam de la serviciul de presa al ministerului Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului.
Rodica Vasiliev, sefa serviciului de presa, ne-a relatat ca, de fapt, la mijloc e o poveste nitel mai veche. Radacinile conflictului se trag de mai de demult, cam de la inceputul anului curent. Chiar in primele zile ale anului, dar mai precis la 6 ianuarie, printr-o hotarire a Guvernului RM a fost creata Unitatea de Implementare a Proiectului de constructie a locuintelor pentru paturile de populatie defavorizate, care reprezinta o persoana juridica, aflata in subordinea Ministerului Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului.
Necesitatea crearii ei a fost dictata de Acordul-cadru de imprumut incheiat intre tara noastra si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, document ratificat de Parlament la sfirsitul anului trecut si care urmareste un scop nobil: construirea de locuinte pentru cetatenii cei mai dezavantajati ai tarii noastre: invalizi de gradul I si II, familiile cu multi copii, refugiatii din Transnistria, persoanele care au ramas fara locuinte ca urmare a cataclismelor naturale, a avariilor tehnologice. La concret este vorba de inaltarea a patru blocuri locative in trei localitati ale tarii: doua a cite 80 si 69 de apartamente la Chisinau, unul de 30 de apartamente la Glodeni si inca unul de 48 de apartamente la Singerei. Realizarea proiectului respectiv stabileste alocarea a 7 milioane 628 mii 879 de euro pentru asigurarea cu locuinte a celor mai nevoiasi dintre noi. Conform prevederilor Acordului-cadru, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei s-a obligat sa investeasca 64,23 la suta din suma planificata, restul banilor trebuie sa-i aloce autoritatile publice locale, pe ale caror teritorii urmeaza sa se construiasca imobilele locative.
Astfel aratind intelegerile, raminea doar sa se inceapa inaltarea caselor. La Glodeni chiar asa si s-a intimplat. Lucrarile de constructie sunt in toi. Pe cind la Chisinau lucrurile au luat o alta intorsatura, mai ales la santierul de constructie a blocului locativ pentru refugiatii din Transnistria de pe strada Milescu-Spataru. Desi primaria capitalei a primit invitatia de a se implica in proiectul de construire a locuintelor pentru cetatenii nevoiasi inca in luna noiembrie a anului trecut, cind Acordul respectiv dintre tara noastra si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei era inca in stadiu de elaborare, de discutii, conducerea ei a binevoit sa reactioneze tocmai in luna martie a anului curent, adoptind o decizie de participare. Insa edilii capitalei au facut-o de mintuiala, de ochii lumii, doar sa nu-i acuze cineva de eschivarea de la inaltarea locuintelor pentru cetatenii nevoiasi. Or, daca ar fi respins propunerea, s-ar fi ales cu imaginea botita. Unde s-a mai vazut, ti se intinde o mina de ajutor, iar tu refuzi, doar ca ai in cap niste ginduri meschine! Documentul prezentat de primarie era infirm, intrucat nu prevedea transmiterea obiectivelor din str. Liviu Deleanu si Milescu-Spataru in gestiunea Unitatii de Implementare a Proiectului.
Peste o luna si ceva, Consiliul municipal al capitalei a mai adoptat o decizie care o completa pe cea anterioara si prevedea transmiterea obiectivelor respective, insa nici aceasta nu era perfecta, deoarece nu stipula alocarea mijloacelor financiare pentru constructia celor doua blocuri locative ca si cota de participare. Drept urmare, Consiliul municipal Chisinau ia inca o decizie, a treia la numar, la patru luni dupa adoptarea primei decizii, la 17 iulie anul curent, dar si aceasta este deocheata, fiindca nu preconiza semnarea Acordului de Recreditare si Acordul de Colaborare. Un alt impediment il constituia faptul ca primaria nu reziliase contractul de antrepriza cu fostul antreprenor "Maconst Prim" care incepuse deja constructia blocului locativ de pe str. Milescu-Spataru, conditie ultimativa inaintata de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Dupa mai multe taraganari, de scrisori de avertizari de excludere din proiect, autoritatile capitalei au adoptat decizia finala, corecta la 1 august 2008, semnind cele doua acorduri la data de 13 a aceleiasi luni.
In sfirsit, la 18 august anul curent a fost organizata licitatia pentru selectarea agentului economic care urmeaza sa construiasca locuintele pentru cetatenii nevoiasi, anuntata in Buletinul Achizitiilor Publice inca luna mai, anul de fata. Grupul de lucru alcatuit din noua persoane, inclusiv doi reprezentanti ai primariei capitalei, a examinat opt oferte, insa nici una nu s-a dovedit acceptabila, deoarece nu se respectau cerintele obligatorii ale autoritatii contractante, Unitatea de Implementare a Proiectului. In consecinta, s-a luat hotarirea de a organiza o noua licitatie pina la sfirsitul lunii curente.
Primarul general al capitalei il acuza pe ministrul constructiilor si dezvoltarii teritoriului ca s-ar face vinovat de "pravalirea" licitatiei, chipurile, pentru a-si "impinge" propria firma de constructie "Stayer". Vladimir Baldovici recunoaste ca el a fondat firma respectiva de constructie, a fost multi ani patronul ei, dar a tinut sa evidentieze ca nu acesta este "steapul" ce-l deranjeaza pe primarul general al capitalei. Cel mai mult il nemultumeste pe edilul capitalei, adica pe falnicul Dorin Chirtoaca, in opinia ministrului, faptul ca licitatia n-a fost cistigata de firma de constructii "Maconst Prim", care este favorita primariei. Nici nu avea cum sa cistige, a mai adaugat Vladimir Baldovici, deoarece "Maconst Prim" s-a inglodat in datorii. Are de rambursat credite de aproximativ 35 milioane de lei. De aici se trage interesul primariei pentru licitatie, a concluzionat ministrul, ci nu preocuparea curata fata de oamenii necajiti, care intr-adevar au o sansa reala de a-si obtine acoperis de asupra capului. Sa reiasa din toata povestea asta ca revenim iarasi la proverbul ca cel care striga mai tare: "prinde hotul", el singur este cam micinos si hotoman?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu