Pentru procurarea sediului Ambasadei R. Moldova în Cehia, Parlamentul a aprobat, la sfârşitul anului trecut, cea mai mare sumă alocată vreodată pentru procurarea sediului unei misiuni diplomatice a R. Moldova peste hotare. Şi asta în condiţiile în care R. Moldova are schimburi comerciale nesemnificative cu Cehia, iar cei mai mulţi moldoveni care au plecat la muncă sunt în Federaţia Rusă şi Italia. În aceste ţări, însă, ambasadele noastre nu au sedii proprii.
Ministerul de Externe umblă cu mâţa-n sac
Pentru procurarea sediului Ambasadei R. Moldova în Cehia, Parlamentul a alocat, la sfârşitul anului trecut, 52 000 000 de lei (peste trei mln. de euro la acea vreme!). Acesta este cel mai mare preţ alocat vreodată pentru procurarea sediului vreunei misiuni diplomatice a R. Moldova peste hotare. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene umblă însă cu mâţa în sac şi afirmă că cei mai mulţi bani (doar cu 500,5 mii de lei mai mult – n.r.) au fost alocaţi pentru procurarea clădirii Ambasadei R. Moldova în Regatul Belgiei şi misiunii diplomatice a republicii pe lângă Uniunea Europeană. Numai că cele două misiuni din creierul Europei au adrese diferite (!).
În luna decembrie a anului trecut, parlamentarii din opoziţie au criticat dur intenţia majorităţii comuniste de a aloca cele 52 de milioane de lei pentru un sediu al Ambasadei R. Moldova în Praga. Aceştia cereau ca o parte din bani să fie redirecţionată către sinistraţii din Soroca care suferiseră enorm de pe urma exploziei produse în blocul în care locuiau, făcut praf. „Putem să cumpărăm un sediu la Praga de 40 de milioane de lei şi vă asigur că o să fie suficient", este fixată propunerea unui deputat neafiliat în stenogramele şedinţelor Parlamentului. Majoritatea legislativă însă a votat pentru cele 52 de milioane, fapt ce i-a făcut pe parlamentarii din opoziţie să comenteze că nu toată suma va fi cheltuită în scopul anunţat, iar o parte din bani va fi pusă de-o parte pentru campania electorală a comuniştilor.
Oferta imobiliară
Suma destul de mare alocată în acest sens a atras atenţia opiniei publice încă de la început. Pentru a ne da seama ce poţi cumpăra de aceşti bani în capitala cehă, am consultat mai multe site-uri imobiliare. Potrivit site-ului www.visacz.ru, de exemplu, o vilă de lux cu adresa Vodičkova 41, Praha 1 (adresa Ambasadei noastre e Praha 6), poate fi cumpărată cu 80 de milioane de coroane cehe, adică cu 47 de milioane de lei. Acest sediu are o suprafaţă totală de 5500 de metri pătraţi, dintre care suprafaţa de locuit e de 1200 de metri pătraţi, şase garaje, bazin, saună şi sală de forţă. Iar un hotel situat pe Praha 10, construit în 1998 şi cu o suprafaţă totală de 1168 de metri pătraţi, se vinde cu doar 40 de milioane de coroane cehe, adică cu 23,6 milioane lei. Clădirea are un restaurant pentru 40 de persoane, parcare cu zece locuri şi este dotată cu sistem video de supraveghere.
Chichiţe juridice
Având aceste exemple, ne întrebăm cum arată dar Ambasada noastră de la Praga, în care „domneşte" fostul vicepremier comunist Valerian Cristea, de a costat bugetul de stat atâţia bani? JURNAL a solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) contractul de vânzare-cumpărare a sediului misiunii diplomatice de la Praga. În răspunsul pe care l-am primit, viceministrul Valeriu Ostalep susţine că acest contract „a fost încheiat cu o persoană juridică a Republicii Cehe şi pentru a da publicităţii conţinutul contractului este necesar de a obţine acceptul celeilalte părţi". Experţii imobiliari cu care a discutat JURNAL spun că există cazuri când contractele de vânzare-cumpărare conţin clauze de confidenţialitate, dar în cazul în care e vorba de bani publici, acestea nu ar trebui să existe.
Cristea e cel mai tare din parcare
În acelaşi răspuns pe care l-am primit de la MAEIE scrie că „cel mai mare preţ de achiziţie pentru sediu a fost în mărime de 52 500,5 mii lei, destinat amplasării Ambasadei R. Moldova în Regatul Belgiei şi a Misiunii diplomatice a R. Moldova pe lângă Uniunea Europeană". Numai că în lista misiunilor diplomatice care au sedii proprii cumpărate pe banii contribuabilului moldovean, pe care am solicitat-o, cele două instituţii din Belgia sunt indicate separat. Dar, deşi acestea sunt situate pe aceeaşi stradă, numărul adresei este diferit. Misiunea diplomatică de pe lângă UE e situată pe Avenue Franklin Roosevelt 55, iar cealaltă – pe 57. Ceea ce înseamnă că suma pretinsă ca fiind cea mai mare alocată pentru sediul unei misiuni trebuie împărţită în două, iar Valerian Cristea e cel mai tare din parcare!
Şedinţe şi deplasări
Examinând harta plasată pe site-ul Ambasadei din Cehia, am ajuns la concluzia că sediul acesteia nu e în buricul Pragăi, fiind mai departe de oraşul vechi. Pentru a afla unele detalii tehnice şi a putea efectua nişte calcule, am telefonat de nenumărate ori la misiunea diplomatică a R. Moldova în Cehia. Consilierul Ambasadei Tudor Goia ne-a spus că e aşa de „biiiine" în sediul nou, iar condiţiile de muncă sunt excelente. Când l-am întrebat ce suprafaţă are clădirea, acesta ne-a răspuns că „fără acordul ambasadorului" nu poate să ne zică nimic. Ambasadorul Cristea însă nu a mai fost de găsit. Doamna din anticameră a inventat tot timpul şedinţe şi deplasări la sute de kilometri de Praga ale acestuia.
Sediu de lux vs. schimburi comerciale nesemnificative
Deşi pentru sediul Ambasadei R. Moldova în Cehia s-au cheltuit cei mai mulţi bani publici, Cehia nu se regăseşte printre primele 12 ţări cu care R. Moldova are cele mai mari schimburi comerciale. Pentru comparaţie, este de menţionat faptul că în România, Federaţia Rusă şi Italia – primele trei ţări în care R. Moldova a exportat cel mai mult de la începutul anului curent, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, nu avem sediu propriu pentru misiunile diplomatice (!). Se ştie, totodată, că în Federaţia Rusă şi Italia avem cei mai mulţi cetăţeni plecaţi la muncă. Şi în Ucraina, de unde am importat cel mai mult în acest an, Ambasada noastră închiriază spaţii.
Care este atunci principiul după care se conduce MAEIE când solicită şi împarte banii publici pentru a procura sedii de ambasade – apropierea de Partid sau interesul cetăţeanului simplu?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu