Delapidări de milioane la ecologie



Atât timp cât ministru al Ecologiei şi Resurselor Naturale în Guvernul Tarlev a fost Constantin Mihăilescu, bugetul acestei instituţii a fost golit de cel puţin 13 milioane de lei. Banii au fost fie făcuţi cadou unor firme private, fie au fost risipiţi pe concedii medicale sau deplasări de serviciu, fără documente justificative. Organele de drept încă mai investighează aceste fapte reprobabile ale fostei conduceri ministeriale.

Sume importante de bani transferate aiurea pe conturile unor firme private în lipsa unor proiecte sau în baza unor contracte inexistente, majorări neîntemeiate ale plăţilor pentru servicii, cheltuieli nejustificate pentru deplasări de serviciu şi concedii medicale, salarizarea unor angajaţi ai Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale (MERN) care îl deserveau pe fostul ministru din bugetul a două instituţii. Acestea sunt doar câteva abateri care au prejudiciat bugetul MERN şi pe cel al Fondului Ecologic Naţional (FEN) cu cel puţin 13 000 000 de lei pe timpul ministrului demis prin ordin prezidenţial, Constantin Mihăilescu.

Fostul ministru al Ecologiei şi Resurselor Naturale, Constantin Mihăilescu, a fost demis prin ordinul preşedintelui Voronin la 26 februarie curent, fiind învinuit de „abuz în serviciu". Presa de la Chişinău vehicula ideea că acesta ar fi contribuit la deturnarea fie a trei milioane de lei, fie a şase din bugetul Fondului Ecologic Naţional, Calculele noastre făcute în baza raportului Curţii de Conturi (CC), întocmit după un control la MERN, arată că, în perioada anilor 2006 – 2007, din bugetul acestui minister şi cele ale instituţiilor subordonate au fost spălate peste 13 milioane de lei. Iar, potrivit legislaţiei în vigoare, responsabil de asemenea nereguli este însuşi ministrul.

Peste 10 milioane – cadouri pentru firme private

Grosul banilor deturnaţi a fost, evident, din FEN. În anul 2007, potrivit Curţii de Conturi, la 16 agenţi economici le-au fost transferate nejustificat mijloace băneşti în valoare de 3,745 de milioane de lei, firmelor revenindu-le de la 100 până la 420 de mii de lei. Totodată, altor cinci firme le-au fost transferate 135,7 mii lei pentru procurarea unor mărfuri, bunuri care nu au mai fost înregistrate la intrări în evidenţa contabilă a MERN. În 2006, încă 1,455 de milioane de lei fuseseră risipite prin conturile bancare a şase firme. Din Fondurile Ecologice Locale au mai fost alocate 2,785 de milioane de lei în lipsa documentelor justificative, 350 de mii de lei dintre care la două firme care primiseră anterior un milion din bugetul FEN. Controlul CC a scos la iveală faptul că mijloacele transferate erau înregistrate la cheltuieli în lipsa dărilor de seamă despre executarea lucrărilor şi mijloacele folosite, iar la decontarea banilor erau indicate proiecte şi contracte care nu coincideau cu cele menţionate în dispoziţiile de plată. Mai mult, ca să „legalizeze" aceste furturi din banii publici, responsabili de la MERN indicau proiecte şi contracte ale unor beneficiari legali ai fondurilor FEN.

Mihăilescu dirija „operaţiunea"?

Documentele bancare prin care banii erau „donaţi" firmelor au fost semnate de şefa Direcţiei planificare, finanţe şi evidenţă contabilă a MERN, Lora Ceban, care scria într-un registru cu creionul şi mai modifica pe parcurs datele.
Banii din FEN erau alocaţi fără controlul Consiliului de administrare a FEN, componenţa căreia nu a fost schimbată o dată la doi ani, aşa cum prevede legislaţia. Totodată, ministrul Mihăilescu şi-a subordonat ilegal prin ordin cei trei angajaţi din Serviciul de evidenţă şi control al FEN, al cărui specialist principal îndeplinea şi funcţia de contabil şi avea drept de semnătură bancară pe documentele de plată ale FEN.

Cine-s firmele „norocoase"?

După controalele efectuate la agenţii economici „norocoşi", organele de drept au stabilit că banii alocaţi nejustificat de la FEN erau utilizaţi în interesele firmelor, în special pentru stingerea datoriilor acestora către persoane fizice sau juridice. Solicitaţi de JURNAL, responsabili de la instituţiile de drept care investighează aceste fraude au refuzat să facă publice numele firmelor care au beneficiat ilegal de bani publici.
Din acelaşi fond naţional, au fost „premiaţi specialişti" cu 1,6062 de milioane de lei fără documente justificative şi au fost majorate nejustificat fondurile pentru „educaţia ecologică" cu 366,7 de mii de lei.

Ministrul şi mişmaşurile

Controlul CC a mai depistat faptul că 79,6 mii de lei au fost scoase din circuit „neîntemeiat" sub pretextul achitării serviciilor prestate de „Moldtelecom" şi cheltuieli la „Pensiunea din Holercani". Alte 32,2 mii de lei au fost cheltuite pentru benzină fără documente justificative, iar 29,1 mii de lei au fost plătite „eronat" pentru indemnizaţiile de concediu medical ale unor angajaţi MERN. Totodată, şoferul, secretara şi o altă persoană, toate trei angajate în aparatul central al MERN, mai primeau salarii şi din bugetul Inspectoratului Ecologic de Stat. Acest lucru a „umflat" nejustificat bugetul Inspectoratului cu 88 mii de lei.

Deplasări ilegale la IES

CC a stabilit nereguli şi la instituţiile din subordinea MERN. La Inspectoratul Ecologic de Stat (IES), de exemplu, 97,8 mii de lei au intrat în buzunarele a opt angajaţi, inclusiv şase din secţia de finanţe, chipurile pentru deplasări de serviciu. Astfel, arată şi un control al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice, contabilul-şef al instituţiei, N. Pohilă, s-a aflat în deplasări în 90 la sută din zilele lucrătoare pe parcursul a nouă luni ale anului trecut (173 de zile din 194!), iar şeful adjunct al IES, D. Osipov, în 98 la sută (201 din 206 zile lucrătoare!). La ordinele de deplasare nu a fost anexat niciun document justificativ privind cheltuielile efectuate, iar în majoritatea ordinelor de deplasare lipseşte semnătura directorului IES. Unor angajaţi li se achitau cheltuieli pentru deplasări exact în perioadele când aceştia se aflau în concedii medicale.

Prime grase la SHS

La Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) angajaţii primeau remunerări suplimentare şi premii într-o veselie, dar cu încălcarea legislaţiei. Angajaţii cu funcţii de răspundere au primit în 2007 bani suplimentari „pentru cumularea de funcţii în orele de program" în valoare de 21,9 mii de lei. Apoi, în lipsa ordinului şefului SHS, angajaţii instituţiei au primit suplimentar alte 72,1 mii de lei pentru „munca peste norma stabilită". Iar directorul SHS a încasat 17,9 mii de lei drept spor la salariu „pentru păstrarea secretului de stat" şi premii lunare. Şi alţi hidrometeorologi au păstrat secretul de stat pentru 15,7 mii de lei. În total, 127,6 mii de lei au încăput în buzunarele angajaţilor de la SHS cu încălcarea legislaţiei.

Solicitat de mai multe ori de JURNAL să comenteze învinuirile aduse, fostul ministru Constantin Mihăilescu a refuzat s-o facă. Atât Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice, cât şi Procuratura Generală au anunţat că încă mai anchetează faptele reprobabile depistate la MERN.

Niciun comentariu: