Cea mai mare problema pe care o are R. Moldova la ora actuala, aceasta in contextul confruntarilor dintre partide si care ar trebui sa contribuie la cresterea calitatii actului politic in sine, la dezvoltarea concreta a tarii prin confruntari politice superioare si in interesul exclusiv al natiunii, consta in faptul ca inclusiv institutiile nonguvernamentale cu pretentii democratice sunt populate si diriguite de catre moldoveni.
Paradoxal, nu? Dificultatile pe care le intimpina actuala guvernare sunt cauzate doar de faptul ca este nevoita sa se situeze (am mai afirmat acest lucru!) in legitima aparare fata de o opozitie politica antinationala, care contesta insasi legitimitatea si viabilitatea statului pe a carui scena politica activeaza, Republica Moldova. Sunt o serie de comandamente si proiecte politice nationale care, in mod absolut obligatoriu, trebuie sa se plaseze totalmente in exteriorul clasicelor dispute dintre Opozitie si Putere. Unul dintre acestea, spre pilda, este angajamentul politic ferm al actualei guvernari a R. Moldova in vederea integrarii europene a tarii cu orice pret sau sacrificiu. In cazul de fata avem de-a face cu interesul national major al statului, interes care troneaza deasupra tuturor luptelor politice marunte dintre partidele care vor sa ajunga la Putere si guvernanti. In cazul dat, Opozitia este obligata sa aiba un discurs politic comun cu Puterea, iar mesajele transmise in exteriorul tarii, cele care se pliaza pe acest deziderat major, trebuie sa fie solidare, nediferentiate. Ofer, daca vreti, chiar exemplul Romaniei politice, care, atunci cind se afla in perioada preaderarii europene, partidele de opozitie si-au solidarizat mesajele politice cu cele ale Puterii. Opozitia politica din Moldova nu intelege ca solicitind Uniunii Europene sa stopeze orice dialog cu autoritatile legale ale statului pina dupa alegerile generale din 2009, lupta de fapt impotriva propriului popor, impotriva interesului national al tarii.
Recurg la cel mai vulgar si penibil exemplu asa cum este cel al politicianului anonim Mihai Ghimpu. Acesta a orbecait o vreme, la inceputuri, prin Parlamentul Moldovei, perioada in care, la fel de intimplator, putea ajunge parlamentar si chelnerita unui bufet de linga Piata Centrala. Acest vag politician si jurist de mirare, ulterior parasirii Parlamentului, a cazut in binemeritata obscuritate ani in sir. Intimplarea, care uneori stie sa-si bata joc si de destinele celor mai caraghiosi indivizi, a facut sa-l scoata pe Ghimpu din casa si sa-l insurubeze in Consiliul Municipal al Capitalei. Poftele de putere ale bietului ins, serios ramolite de-a lungul anilor, au izbucnit cu atita patima incit ne-a oferit binecunoscutul circ cu negocierile de vreo patru luni numai ca sa se vada ales ca amarit de presedinte al CMC, timp in care activitatea primariei a fost blocata total. Chestiunea ar fi doar penibila si de ris daca insul in speta nu s-ar afla plasat si-n spatele sensibil si generos al tinarului sau nepot Chirtoaca, primarul nou ales al urbei. Luind in calcul cele sumar aratate mai sus, imaginati-va ca Chimpu, in stare de veghe si de somn, este imposibil sa nu se viseze prim-ministru sau presedinte de tara. Una-i doar sa doresti, sa visezi nevinovat in varianta "ce-ar fi daca_?", dar alta-i sa-ti chiar imaginezi ca ai fi si capabil! Ei, bine, Ghimpu chiar se crede capabil, iar in situatia data trebuie sa ne gindim iarasi la "ce-ar fi daca_?", pentru ca trebuie sa aflam cine a dat de dracu' - el sau noi, populatia? Am facut aceasta scurta paranteza doar pentru ca mi-am amintit ca acest politician marunt si zgomotos totodata are pretentia ca s-a adresat UE ca sa stopeze orice dialog cu R. Moldova la tema integrarii europene pina dupa alegerile din 2009. Va dati seama cu cita inconstienta si cruzime acest individ lupta chiar impotriva propriilor cetateni! In logica lui ilogica, ahtiat dupa putere si inconstient fiind, UE ar trebui probabil sa sisteze absolut toate proiectele de finantare si toate ajutoarele acordate Moldovei, practic populatiei acestei tari, doar spre a compromite actuala guvernare ca sa cistige Puterea un partid ametit.
Manipulari nu doar suspecte, ci si periculoase!
Am mai afirmat ca ma umfla risul atunci cind vine vorba despre citiva indivizi cu pretentii de mari comentatori sau analisti politici, explicind si de ce nu sunt ceea ce afirma ca sunt. Pe linga aripa asa-zisei elite intelectuale moldovenesti, care are rolul de a mobiliza si manipula masele de oameni in scopul declansarii unor revolte sociale, mitinguri etc., exista o serie de ONG-uri care, sub protectoratul unor fatade de implementare a unor principii democratice de gestionare a societatii sub toate aspectele, scot pe piata mediatica si popularizeaza insistent chipurile si opiniile unor asa-zisi analisti politici. Metodologia prin care sunt legitimati in fata populatiei urmareste scopul de a imprima oamenilor convingerea ca opiniile sau teoriile lor sunt incontestabile, adevaruri definitive si asumate fara nici un comentariu de catre toata lumea. Aceste ONG-uri sunt monitorizate/finantate fie de SUA, fie ca sunt asistate prin canale romanesti.
Am citit, asta nu de mult, pe un portal electronic sau cum s-o numi el, care poarta numele de Adept si care apartine, potrivit inscriptionarii, Asociatiei pentru Democratie Participativa, un amplu articol analitic, de sinteza, politic al unuia care semneaza cu numele de Igor Botan. Articolul pe care l-am lecturat, tinind seama de stilistica si calitatea observatiilor bine structurate si directionate, mi-a adus aminte de calitatea rapoartelor de analiza si sinteza ale Serviciului de Informatii Externe al Romaniei. Ofer citeva extrase din acest articol spre a va semnala citeva contradictii si informatii cu caracter de manipulare a priori a populatiei: ".. Insa este un fapt incontestabil, consemnat in rapoartele de monitorizare ale OSCE, ca cele mai libere si corecte alegeri desfasurate vreodata in Republica Moldova au fost parlamentarele din 2001, pe care le-a cistigat PCRM in calitate de forta politica, oarecum, de opozitie. Vorba e ca in 2001, cind au fost posibile alegeri libere si corecte nu existau asa-zisele "media-holdinguri". In prezent exista, iar "stapinii" lor doresc rezultate. Unitatile "media-holding-urilor" se declara in mod ostentativ promotoare si sustinatoare ale inaltilor demnitari, ultimii confirmind acest lucru prin interviurile acordate practic, in mod exclusiv, doar acestor unitati. De exemplu si in 2001 partidele politice moldovene, inclusiv PCRM, si organele electorale, au fost asistate de organizatii americane care-si desfasurau activitatea sub auspiciile programelor USAID pentru Republica Moldova. Nimanui nu i-a trecut atunci prin minte sa acuze organizatiile respective ca ar fi organizat conspiratii pentru debarcarea democratilor si aducerea comunistilor la guvernare. Dimpotriva, toata lumea a recunoscut si a apreciat caracterul democratic si calitatea procesului electoral. _in penultima sedinta a Parlamentului, presedintele Comisiei parlamentare pentru Politica Externa si Integrare Europeana, Grigore Petrenco, n-a votat trimiterea noului contingent de soldati moldoveni in Irak. Petrenco este presedinte de comisie parlamentara si membru al Comitetului Politic Executiv. Recent acesta a fost desemnat si co-presedinte al Comitetului Parlamentar de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeana. Intr-adevar, la ce bun sa trimiti ostasi moldoveni in ajutorul americanilor in Irak, daca organizatiile americane isi submineaza partenerul?"
Personal, privind si din perspectiva unei anumite experiente, insasi denumirea de Asociatie pentru Democratie Participativa mi se pare extrem de interesanta si ademenitoare pentru propria-mi curiozitate, cercetare. Acest Igor Botan mentioneaza, asta de dragul "legitimarii" unei presupuse obiectivitati, faptul ca alegerile din 2001 din Moldova au fost primele cu adevarat libere si legitime, dar, per ansamblu, comentatorul sau analistul din el, care cica e, vrea sa convinga prostimea ca alegerile din 2009 sunt un test democratic, cel mai important pentru R. Moldova. Pai, parca, acest test adevarat si cel mai exemplar a fost cel din 2001, iar in acest rastimp aceasta tara nu a stagnat sau regresat, ci, dimpotriva, a progresat enorm in ceea ce priveste absolut toate instrumentele sociale ale democratiei sub toate aspectele - justitie, angrenajul de integrare europeana, multiplicarea optiunilor economice spre Vest, libertatea de exprimare libera a presei care, in pofida protestelor politice denigratoare, exista din plin si multe altele. Dincolo de unele nerealizari obiective justificabile, atrag atentie asupra faptului ca absolut nici o tara europeana, incepind cu membri fondatori, nu a reusit sa-si indeplineasca in totalitate conditiile obligatorii cerute de UE.
Problema cu asa-zisul test democratic pe care zice-se ca trebuie sa-l treaca Moldova la alegerile din 2009 mi se pare a fi un precedent propagandistic extrem de periculos pentru insasi democratia din R. Moldova. Se vrea sa se creeze un fel de psihoza, de convingere generala la nivelul de perceptie a maselor asupra faptului ca in Moldova urmeaza sa se instaureze democratia abia din anul 2009. Si acest element, sunt sigur, face parte din intreg angrenajul care se vrea a fi pus la temelia unei rafinate lovituri de stat cu justificari de necesitate democratica solicitata imperios de populatie. Grav mi se mai pare a fi si faptul ca s-a reusit, asta prin metode secrete specifice si prin intermediul unor specialisti extrem de bine pregatiti, sa se imprime aceasta convingere si la nivelul unor oficiali europeni, iar acea scrisoare interesanta semnata de noua ambasadori cu privire la libertatile de exprimare din Moldova nu a aparut intimplator, ci cred ca este o opera foarte sofisticata si un material propagandistic cu bataie lunga.
Acest personaj, Igor Botan, vorbeste despre asa-zisele "media-holding-uri" care ar servi exclusiv interesele Puterii. Manipularea prin omisiune la care recurge este veche de cind lumea. Ar fi fost credibil daca ar fi facut o monitorizare impartiala asupra tuturor "media-holding-urilor" din Moldova. Daca luam in consideratie cimpul informational electronic, cel mai eficient si penetrant, constatam ca Opozitia a cistigat de mult razboiul cu Puterea pe acest segment. Presa scrisa, cea numita democratica si de opozitie, de asemenea, este o componenta extrem de sofisticata, virulenta si puternica sub aspect financiar intrucit se bucura de asistenta economica transnationala, dar si din partea unor puternici oameni de afaceri si politicieni locali foarte bogati, aflati cindva la Putere. Calul de bataie preferat al "analistilor politici programati" este relativa optiune editoriala a posturilor publice de radio si televiziune, punct vulnerabil si pentru tari europene avansate, nu doar pentru Moldova. Un exemplu pe care-l dau, greu verificabil si de confirmat in actualul context, se refera la perioada de dinaintea ultimelor alegeri, atunci cind s-a solicitat, de catre Opozitie, deetatizarea celor doua ziare guvernamentale, unul fiind si cel pe care il cititi in clipa de fata. Atunci, specialisti ai serviciilor secrete de informatii externe si strategi politici europeni, fara implicare participativa in politica interna a Moldovei, mi-au spus ca este vorba de o greseala imensa, aceasta tara avind o guvernare care, in mod obligatoriu, are nevoie sa intretina cel putin 2-3 mijloace mediatice care sa-i fie portavoce, asta in primul rind spre a n-o face si mai vulnerabila in raport cu razboaiele mediatice finantate din exteriorul Moldovei. Este demn de retinut faptul ca mijloacele mediatice publice au fost predate actualei guvernari exact asa cum le-au intretinut cei care acum le reclama independenta. Exemplele sunt de prisos intrucit sunt prea multe. Ce a vrut sa spuna junele Igor Botan (de fapt cred ca s-a scapat fara sa aiba aceasta intentie, dar, potrivit batrinei zicale "gura pacatosului adevar graieste", trebuie sa recunoastem ca ii apartine in totalitate, asta ca o concluzie a ceea ce numai el si citiva dintre noi stim!) prin citatul pe care il re-reproducem, las cititorul sa judece singur, eu promitindu-i un sincer "va urma"!
Grigore Petrenco, n-a votat trimiterea noului contingent de soldati moldoveni in Irak. Intr-adevar, la ce bun sa trimiti ostasi moldoveni in ajutorul americanilor in Irak, daca organizatiile americane isi submineaza partenerul?" (partenerul, in cazul dat, este R. Moldova).

Niciun comentariu: