Procurorul General Valeriu Gorbulea umblă cu mîța în sac
Procuratura Generală investighează dosarul „Oferta Plus".Gurbulea nu-i de acord cu CEDO.
Guvernul nu şi-a executat obligaţiunile.
Asigurând livrarea energiei electrice în RM, în anii 1997-1998, „Oferta Plus" a suportat cheltuieli de peste 33 mln. de USD. Fiindcă o mare parte a consumatorilor nu-şi plăteau serviciile, în 1998, MTE s-a pomenit în incapacitate de plată şi a solicitat Ministerului Finanţelor să achite energia consumată de instituţiile publice. Ministerul s-a angajat să contribuie cu 20 mln. lei (în 1998, un dolar echivala cu 7 lei), cerând de la „Moldtranselectro" acte ce ar confirma cantitatea energiei livrate instituţiilor bugetare, pe care nu le-a mai primit. Termenul stabilit pentru achitare a expirat şi, la finele aceluiaşi an, OP acţionează în judecată ministerul şi apoi - MTE. Decizia contra întreprinderii de stat se pronunţă mai repede, instanţa obligând-o să achite companiei reclamante 3,5 mln. dolari în lei moldoveneşti. MTE a plătit această sumă peste trei ani, când dolarul echivala cu 12 lei, iar calculele au fost făcute conform raportului leu-dolar la data livrării energiei electrice, dar nu la cea a plăţii, precum stipula acordul dintre părţi. Or, suma achitată a constituit doar 1,5 mln. USD. Şi în dosarul contra Ministerului Finanţelor instanţa dă câştig de cauză firmei OP şi obligă ministerul să-şi plătească obligaţiunea de 20 mln. lei. Decizia n-a fost executată, deşi, ulterior, a fost menţinută în vigoare de către Plenul Curţii Supreme de Justiţie.
Fostul director - asasinat, iar noul director - arestat
În 2000, Vasile Lapteacru, fostul director general al Companiei OP, a fost asasinat. Vlad Gribincea ne-a spus că organele de drept din RM încă anchetează cazul şi că versiunea urmăririi penale presupune că Lapteacru ar fi fost omorât la comanda ucrainenilor, deoarece MTE mai avea datorii pentru energia electrică, pe care nu putea să le restituie.
În 2003, Ministerul Finanţelor încheie un acord amiabil cu OP, prin care se obligă să-şi achite datoria pe cale eşalonată - câte 2 mln. lei pe lună, timp de zece luni. Însă, în jumătate de an, OP a primit doar 5 mln. lei, după care ministrul Finanţelor, Zinaida Greceanâi, a dispus stoparea plăţilor. În 2004, OP depune la CEDO o cerere împotriva RM, după care Procuratura Generală dispune revizia tematică a deciziilor judecătoreşti în favoarea OP. Cu o zi înainte de a se întâlni cu reprezentantul său la CEDO, Corneliu Ţurcan, noul director al companiei, este arestat şi cercetat penal, fiind învinuit de „sustragerea de la stat a 5 mln. lei şi tentativă de sustragere a altor 15 mln.". Ţurcan este achitat, din nou învinuit şi iarăşi achitat, fiindu-i persecutată şi soţia. El consideră că, prin aceste metode, se încerca intimidarea sa pentru a-şi retrage cererea de la Curte.
CSJ anulează deciziile anterioare
Între timp, încălcând prevederile termenului-limită, Plenul CSJ admite cererea de revizuire a hotărârilor instanţei pronunţate în favoarea OP, înaintată de Ministerul Finanţelor, care a fost reprezentat în instanţă de către Valeriu Gurbulea - pe atunci adjunct al procurorului general. Curtea de Apel Economică Chişinău a respins recursul, care mai târziu a fost admis de CSJ. Astfel, deciziile în folosul OP au fost anulate, iar presiunile asupra lui C. Ţurcan au continuat până la pronunţarea deciziei CEDO, la 12 februarie 2008.
Gurbulea consideră că la mijloc e un şiretlic
Valeriu Gurbulea consideră că acest caz este deosebit de dubios, invocând faptul că OP a încasat deja suma solicitată - în urma procesului cu „Moldtranelectro". Potrivit procurorului general, trezeşte dubii uşurinţa cu care MF a eliberat obligaţiunea de 20 mln. de lei, fără a dispune de acte ce ar dovedi că OP a livrat într-adevăr energie electrică, precum şi faptul că cele două decizii vizavi de acelaşi litigiul au fost pronunţate de acelaşi judecător. „Trezeşte nedumerire şi faptul că revizuirea dosarelor în favoarea OP nu a fost efectuată în termenii stipulaţi de lege. Iar OP a manifestat un şiretlic, încercând să încaseze 20 mln. lei de la MF, după ce a încasat această sumă de la „Moldtranselectro". CEDO nici n-a investigat dacă reclamantul a livrat sau nu energie, ci s-a bazat pe o simplă hotărâte a guvernului neexecutată.", a specificat Gurbulea. Totodată, Procurorul a remarcat că decizia Curţii nu prejudiciază statul moldovean atât de mult, precum se crede. El afirmă că, potrivit specialiştilor MF, suma pe care guvernul urma s-o plătească pe plan intern – dacă dosarul nu ajungea la Strasbourg – putea să fie mai mare decât cea declarată de Curte. „Esenţa problemei nu e că trebuie să plătim nişte bani, dar că cineva primeşte o sumă de două ori şi îl face pe eroul. Procuratura investighează cazul, încercând să afle cine se face vinovat de această situaţie", ne-a mai spus Valeriu Gurbulea.
Moldova îşi va rectifica Bugetul de stat
La rândul său, avocatul Vlad Gribincea ne-a spus că procurorul general minte. „OP a primit doar 1,5 mln. dolari de la „Moldtranselectro", restul datoriei intrând în obligaţiile asumate de Ministerul Finanţelor. Gurbulea umblă cu mâţa în sac, fiind implicat în acest dosar", afirmă avocatul. Responsabilii din Ministerul Justiţiei de la Chişinău se abţin să facă vreo declaraţie cu privire la dosarul „Oferta Plus", iar premierul Greceanâi a declarat presei: „Ce pot să cred? Că nu mai trebuie să pierdem. Este incompetenţa justiţiei noastre, care a examinat dosarul la etapa iniţială". Întrebată din ce surse se va plăti această sumă, premierul a răspuns: „Trebuie să găsim". Iar Veaceslav Ioniţă, expert la IDIS „Viitorul", a declarat pentru TIMPUL că, după ce şi-a cheltuit tot Fondul de rezervă pentru 2008, guvernul va putea lua aceşti bani doar din Bugetul de stat. „Pe de o parte e rău, iar pe de altă parte e bine, fiindcă societatea trebuie să aibă încredere că până la urmă i se face dreptate", consideră expertul. Ioniţă este de părere că RM va roşi în faţa lumii nu pentru că va achita această sumă, ci pentru că, în toamnă, parlamentul va fi nevoit să rectifice Bugetul de stat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu