De ce au minţit Greceanâi şi Dodon…




Ucraina recunoaşte existenţa unui nou intermediar la furnizarea energiei în Moldova

După publicarea, la 27 iunie, în TIMPUL a investigaţiei noastre privind schema de import a energiei electrice din Ucraina, atât premierul Zinaida Greceanâi, cât şi prim-vicepremierul Igor Dodon au negat existenţa intermediarilor la importul de energie din Ucraina. Greceanâi a declarat că energia electrică din Ucraina se importă doar printr-un operator şi că nu cunoaşte nicio firmă maghiară prin intermediul căreia se aduce curentul din ţara vecină şi că investigaţia CIN „este artificială". La numai două săptămâni, autorităţile din Ucraina au anunţat oficial că exportul de energie electrică către Republica Moldova se efectuează prin intermediul a doi operatori(!). De ce Zinaida Greceanâi şi Igor Dodon au minţit?
La 13 iulie curent, ministrul adjunct al Combustibilului şi Energeticii din Ucraina, Oleg Bugaev, a confirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în afară de întreprinderea moldovenească „Energocom" (întreprindere cu capital de stat), a mai fost semnat un contract de livrare a curentului electric cu Compania „Energo-Partner" Kft. Oficialul de la Kiev susţine că „Energo-Partner" „a propus condiţii de livrare mai avantajoase, comparativ cu cele oferite de „Energocom", deoarece are relaţii directe cu consumatorii din Moldova". Potrivit lui Bugaev, cotele de export ale energiei electrice în Moldova sunt împărţite între „Energocom" şi „Energo-Partner" în mod egal, adică 50% la 50%. De asemenea, el a precizat că contractele cu ambele companii prevăd livrarea energiei electrice la preţuri de piaţă, începând cu vara anului 2009. Sursele noastre spun însă că noul intermediar avea, la început, o cotă de 30%, iar acum, constatăm că acesta aproape că şi-a dublat cota. În consecinţă, vor urma noi creşteri ale preţului energiei electrice importate din Ucraina, fapt ce va conduce şi la creşterea tarifelor interne, care se aşteaptă începând cu 1 august curent.
De ce minte premierul Greceanâi?
În acelaşi timp, autorităţile moldoveneşti se fac că plouă. La 10 iunie, am solicitat, prin demers oficial, Ministerului Economiei şi Comerţului (instituţia direct responsabilă de asigurarea Moldovei cu energie electrică) informaţii privind includerea în schema de import a curentului electric din Ucraina a firmei „Energo-Partner" Kft şi despre modalitatea de formare a preţului de import al energiei. Până în prezent, nu am primit niciun răspuns, deşi termenul-limită pentru oferirea informaţiei de interes public, prevăzut în Legea privind accesul la informaţie, a fost depăşit de trei ori. În schimb, premierul şi ministrul de resort s-au grăbit să declare public precum că informaţiile din investigaţia noastră ar fi „artificiale" (vezi http://www.protv.md/filme/tarif-cu-doua-opinii.html?id_file=26765#26765).
Dacă admitem că premierul Greceanâi poate să nu cunoască asemenea informaţii, atunci prim-vicepremierul Igor Dodon nu poate să mintă, pentru că, la finele lunii mai, a semnat, la Kiev, un acord privind condiţiile şi preţul de import al energiei electrice din Ucraina, după care a anunţat că preţul de import al energiei electrice s-a majorat cu 10 la sută - de la 4,0 cenţi SUA/kWh la 4,4 cenţi SUA/kWh. Surse din cadrul guvernului susţin că totul, în principiu, este legal şi că, la semnarea contractului nr.1/2008 din 20 mai 2008 dintre „Energocom" şi firma „Energo-Partner" Kft, Alexandru Gusev, directorul general al „Energocom", a semnat contractul în prezenţa ministrului Dodon. După cum vedem, Ucraina dă dovadă de o mai mare transparenţă în acest domeniu şi anunţă oficial despre prezenţa în schema de import a energiei electrice a unui nou intermediar, şi anume firma „Energo-Partner". De aceea, nu putem să nu ne întrebăm: ce se ascunde în spatele schemei de import a energiei electrice şi în buzunarele cui se scurge partea grea a leului din această afacere, dacă premierul şi ministrul de resort preferă să ne mintă într-un mod atât de direct.
Diferenţe de tarife
La 15 iulie curent, Yuri Boiko, ex-ministrul Combustibilului şi Energeticii din Ucraina, în prezent deputat în Rada Supremă de la Kiev, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că întreprinderea „Energocom" a cumpărat, în primele cinci luni ale anului curent, energia electrică de la compania „Ukrinterenergo" la un preţ de doar 2,9 cenţi SUA/kWh (fără TVA). Dacă luăm în calcul TVA şi taxele pentru serviciile de transport din Ucraina, apoi preţul mediu de import a energiei electrice ucrainene, în primele cinci luni ale anului 2008, nu a putut fi mai mare de 3,6 cenţi SUA/kWh. În acelaşi timp, conform datelor Băncii Naţionale a Moldovei, preţul mediu de import al energiei electrice din Ucraina a fost în primul trimestru al anului 2008 de 3,7 cenţi SUA/kWh, iar conform datelor vamale - în aprilie, preţul de import al energiei electrice din Ucraina a ajuns la 3,9 cenţi SUA, ca în luna mai să salte la 4,4 cenţi SUA/kWh. Altfel spus, preţul mediu de import al energiei electrice din Ucraina, raportat la vamă de societatea „Energocom", a fost de peste 3,9 cenţi SUA/kWh, sau cu 8,3 la sută mai mare. În condiţiile în care în cinci luni din Ucraina s-au importat 1,17 mlrd kWh, e vorba de o diferenţă de circa 3,5 mln. USD.
Cifrele difuzate de Yuri Boiko - pe care am putea să le punem la îndoială, în contextul luptei politice din Ucraina (Boiko este un apropiat al ex-premierului Viktor Yanukovici) - au fost însă confirmate de Serviciul de presă al întreprinderii „Ukrinterenergo" (vezi http://www.kommersant.ua/doc.html?docId=912955&IssueId=46967). Acelaşi Boiko a mai afirmat că la exportul de energie electrică se practică pe larg diverse scheme de evaziune fiscală, inclusiv în cazul livrărilor de energie electrică în Moldova. Boiko a enumerat şi cine ar sta în spatele acestor contracte, atât din partea Ucrainei, cât şi din cea a ţărilor care importă energie din Ucraina. În mod surprinzător, în cazul Moldovei, Boiko nu dă niciun nume. Putem presupune doar că cei ce stau în spatele acestei afaceri s-au ascuns bine.
În aceste condiţii, constatăm că, prin introducerea în schema de import a energiei electrice din Ucraina a firmei „Energo-Partner" Kft, se încalcă şi prevederile art.3 din Regulamentul privind condiţiile generale de import/export şi tranzit al energiei electrice, aprobat de Guvernul Moldovei. Sau, poate, firma „Energo-Partner" este deja rezident al Republicii Moldova şi a primit şi licenţă de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică?
Întrebare, la care aşteptăm răspunsul autorităţilor.
3. Importul de energie electrică poate fi efectuat doar de agenţii economici, rezidenţi ai Republicii Moldova, care deţin licenţe pentru activitatea de furnizare a energiei electrice la tarife reglementate sau nereglementate, şi de consumatorii eligibili. 4. Exportul de energie electrică poate fi efectuat doar de agenţii economici, rezidenţi ai Republicii Moldova, care deţin licenţe pentru activitatea de producere a energiei electrice şi/sau de furnizare a energiei electrice la tarife nereglementate.
(Regulamentul privind condiţiile generale de import/export şi tranzit al energiei electrice nr. 583 din 15.06.2005, „Monitorul Oficial" al R. Moldova nr.86-88/645 din 24.06.2005).

Niciun comentariu: