A inceput lupta cu politistii corupti?

Ieri, oficialii de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au încercat să demonstreze că noua conducere a ministerului s-a ţinut de cuvânt atunci când a promis că va stârpi corupţia în rândul poliţiei. În cadrul unei conferinţe de presă, ei au prezentat statistici şi câteva cazuri de corupţie şi trafic de influenţă în organele de drept. Însă, în datele MAI nu se regăseşte niciun şef din MAI.
La începutul conferinţei, Ion Berbinschi, şeful Direcţiei securitate internă MAI, a anunţat că în primele patru luni ale lui 2008 au fost descoperite 11 cazuri de corupţie şi protecţionism săvârşite de către colaboratorii de poliţie. Pe diverse infracţiuni au fost intentate 61 de dosare penale, iar 207 poliţişti au fost demişi. „Aceste date ne demonstrează că cei care trebuie să asigure respectarea legii sunt implicaţi direct în acte de corupţie şi trafic de influenţă", a spus oficialul MAI, menţionând însă că în toate cazurile de corupţie nu figurează nicio persoană cu funcţie de răspundere. „Cred totuşi că în toate cazurile de corupţie unii superiori au primit bani de la subalternii lor care au comis acte de corupţie, pentru ca aceştia să tăinuiască fapta săvârşită", a mai spus şeful Direcţiei securitate internă.
Printre cazurile de corupţie săvârşite de poliţişti, oficialul MAI l-a prezentat pe cel privind implicarea unui angajat al organelor de forţă în organizarea unei filiere de migranţi. Mihail Proca, angajatul Direcţiei reacţionare operativă a MAI, împreună cu alţi patru bărbaţi, transportau moldoveni în Italia contra sumei de 3500-4500 de euro, cu acte false româneşti şi permise „de sogiorno" italiene false. S-a stabilit că bănuiţii activau în acest „business" de circa trei ani... Un alt caz de corupţie cu implicarea poliţiştilor a fost documentat la 22 aprilie a.c. În timpul unui control de serviciu, în buzunarele a doi inspectori ai Batalionului Republican al Poliţiei rutiere, dislocaţi la postul fix „Leuşeni", au fost depistaţi 1120 euro şi 2800 lei. Cei doi nu au putut explica provenienţa banilor. Conform unei informaţii deţinute de DSI, valuta provine de la transportatorii de călători şi cei care aduc colete din ţările UE. Poliţiştii sunt bănuiţi că opreau microbuzele, iar şoferii propuneau benevol bani pentru a nu fi supuşi unor verificări regulamentare obiective.
Întrebat dacă, în cazul celor 200 kg de heroină, depistate la 20 martie într-un microbuz din centrul capitalei, ex-ministrul Gheorghe Papuc sau alţi funcţionari de rang înalt din MAI şi-au depăşit atribuţiile de serviciu, precum anunţau unele media, oficialul a menţionat că nu vrea să încalce secretul anchetei. Totodată, Berbinschi a spus că cei doi angajaţi ai Poliţiei Rutiere care au găsit stupefiantele, demişi la scurt timp după depistarea drogurilor, actualmente sunt în serviciu. „Atunci ei au depus cerere de eliberare din funcţie din propria iniţiativă. Ulterior, tot din propria iniţiativă, ei au fost restabiliţi în serviciu".

Niciun comentariu: