Câteva precizări pe marginea replicii la „De ce s-a scumpit energia din Ucraina"
După aproape două luni de răspunsuri evazive, iată că săptămâna trecută autorităţile de stat au recunoscut că până a intra în RM energia electrică din Ucraina trece prin doi intermediari - întreprinderea ucraineană Ukrinterenergo şi firma maghiară Energo-Partner kft. Ultima a apărut la finele lunii mai curent şi, după cum a declarat pentru INFOTAG prim-vicepremierul Igor Dodon, dacă iniţial era vorba de 30%, apoi în viitor cota Energo-Partner kft la importurile de energie ar putea să se schimbe. În acelaşi timp, Dodon nu a spus care este preţul de achiziţie de la această firmă. Nu l-a anunţat nici Energocom SA, care a difuzat un comunicat de presă în care căuta să demonstreze că datele prezentate de noi în investigaţia de săptămâna trecută ar fi incorecte.
Într-adevăr, în ceea ce priveşte taxa pentru serviciile de intermediere prestate de Energocom, din cauza faptului că nu ni s-a răspuns la interpelările noastre, ne-am bazat pe nişte cifre oferite la telefon de o sursă şi am greşit. Astfel taxa nu este de 3 bani/kWh, ci de circa 0,3 bani/kWh de energie electrică. Dar această taxă e valabilă doar pentru reţelele electrice de distribuţie. Pentru consumatorii industriali eligibili taxa e de 30 ori mai mare - circa 10 bani/kWh. Unul dintre aceştia este Fabrica de ciment de la Rezina, care în mai-iunie a cumpărat de la Energocom circa 30 mln. kWh de energie electrică, la un preţ de 54 bani/kWh, deşi prima a importat energia la un preţ de 44 bani/kWh. Este vorba despre o reală discriminare a unor consumatori şi de o încălcare a regulilor pieţei de energie electrică. Aceste diferenţe se reflectă în final într-un preţ mai mare la ciment.
În comunicatul său, Energocom nu pomeneşte despre ce firmă e vorba, dar spune că „drept condiţie de menţinere a preţului preferenţial pentru RM până în luna iunie 2009, partea ucraineană a solicitat ca exporturile energiei electrice către RM să fie efectuate de către doi operatori din Ucraina, preţurile şi cantităţile de export fiind determinate de ucraineni. În caz contrar, partea ucraineană a informat că va rezilia contractul între ĂĎÂÄ «Óęđčíňĺđýíĺđăî» şi Energocom SA şi va stopa livrările către RM".
Cât de avantajoasă pentru RM este prezenţa noului intermediar se va vedea mai târziu. Aici însă mai precizăm că, potrivit datelor obţinute din Ungaria, din 2006 şi până în prezent Energo-Partner kft nu a avut nicio activitate, iar ultimul raport financiar pentru anul 2005 arăta că firma a înregistrat pierderi de peste 40 mii USD.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu