Pacatele lui Urechean
Serafim Urechean este un personaj care merită un portret la cel mai vizibil loc în galeria fruntaşilor Alianţei Moldova Noastră. Şi asta nu doar pentru că anume el este şeful acestei grupări formate din foştii nomenclaturişti comunişti, comsomolişti şi sindicalişti de pe timpul URSS şi din profitorii tranziţiei de după Independenţă. Nici doar pentru că de numele lui sunt legate grave cazuri de corupţie, el fiind considerat un fel de naş al mafiei din capitală. Şi nici doar pentru legăturile lui strânse cu separatiştii de la Tiraspol sau cu cercurile politice de la Moscova. Nici pentru presupusa lui apartenenţă la loja masonică, subiect ieşit la iveală recent. Ci mai ales pentru faptul că acest lider al cavalerilor mămăligii explodate este, în opinia noastră, exponentul a tot ce poate fi mai imoral şi mai periculos în politica de la noi. După chipul lui caricatural, încorsetat în costum sobru şi încondeiat în frizură stil Brejnev, se ascunde un spirit hrăpăreţ, fără nici o adeziune la vreo concepţie, doctrină sau valoare, singura lui motivaţie de aflare în viaţa publică fiind rotunjirea averilor şi dorinţa de a parveni. Bani pentru putere şi putere pentru bani, asta e deviza lui.
Materialul de care dispunem în cazul lui Urechean e atât de vast şi generos, iar isprăvile lui atât de multiple, încât vom fi nevoiţi să revenim în mai multe episoade asupra celui care a lansat recent comicul program de guvernare „Saltul tigrului est-european" din lac în puţ.
Astăzi ne vom limita la expunerea câtorvacazuri deosebit de grave, care ţin de manipulările cu imobilele aparţinând primăriei, trecute în baza unor scheme sofisticate în proprietatea unor rude, apropiaţi sau chiar a partidului pe care îl conduce Urechean, ca şi în proprietatea ziarului Timpul. Din aceste cazuri de tranzacţii imobiliare cu un vădit caracter ilicit se vede foarte bine cum Serafim Urechean, ex-Primar General de Chişinău, a dispus de bunurile statului, diminuându-le valoarea şi însuşindu-şi-le pe diverse căi acoperite cu nume de interpuşi.
Investigaţia pe care am întreprins-o arată că în perioada exercitării funcţiei de Primar General de Chişinău, Serafim Urechean a reuşit să privatizeze un şir de imobile, ce se aflau în proprietatea municipalităţii, utilizând în acest scop scheme de ocolire a prevederilor normative funciare. El a utilizat destul de abil pârghiile administrative de care a dispus, înstrăinând cu uşurinţă imobile situate în centrul capitalei şi transmiţându-le către structuri comerciale private, aflate sub controlul său. Urechean a plasat în funcţii de conducere persoane obediente, acestea fiind conectate şi la structurile private prin care opera fostul Primar General.
Printre inşii care i-au făcut jocul lui Urechean în astfel de combinaţii figurează cetăţenii Cibotaru Victor Mihail, a.n. 20.02.1949, angajat în calitate de şef de direcţie la Primăria Chişinău, fiica acestuia, Bejan Mariana Victor, născută la 12.01.1975, şi ginerele, Bejan Marcel Ion, născut la 18.01.1971, toţi trei având domiciliu pe adresa or. Chişinău, str. Mihai Eminescu, 42/2.
Şirul ortacilor continuă, ca şi cel al găinăriilor
Colateral, de pe poziţii de manageri ai mai multor firme, au fost implicaţi şi Buciuncean Rodica Ion, născută la 05.01.1971, Cobâlaş Eduard Mihail, născut la 17.10.1948, Colmacov Oleg Alexandru, născut la 30.11.1954, Rotari Veaceslav Gheorghe, născut la 07.02.1970. O implicare directă în afacerile imobiliare a avut şi fiul ex-primarului, Urechean Vitalie Serafim, născut la 04.03.1973, şi soţia acestuia, Urechean Jana Chiril, născută la 14.04.1972.
În calitate de acoperire juridică în transferul de proprietate a fost utilizat masiv agentul economic SRL „Serenda-Com", înregistrată la 18.05.2001, capital social 152600, nr. de înregistrare 105100945, cu adresa juridică or. Chişinău, str. Lăpuşneanu A. 14 A. În calitate de fondator şi manager al întreprinderii vizate, cu o cotă de 100%, figurează cetăţeanul Republicii Moldova, Cibotaru Victor Mihail, a.n. 20.02.1949, domiciliat în or. Chişinău, str. Mihai Eminescu, 42/2, angajat în calitate de şef de direcţie la Primăria Chişinău. Periodic, în calitate de manager al SRL „Serenda-Com" a apărut şi Buciuncean Rodica, care actualmente deţine funcţia de director al SRL „Brantom Internaţional".
Genurile declarate de activitate ale SRL „Serenda-Com" cuprind: cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare; închirierea bunurilor imobiliare proprii; intermedieri pentru cumpărarea, vânzarea şi închirierea bunurilor imobiliare cu destinaţie tehnică şi de producţie şi a altor bunuri imobiliare.
La anumite etape, reţeaua lui Urechean a făcut uz şi de Asociaţia Obştească „Agroconsultant", unde Cibotaru Victor deţine funcţia de preşedinte şi este şi fondator al organizaţiei înregistrată la Ministerul Justiţiei la 2 decembrie 1999, implicată în afacerile de înstrăinare a proprietăţilor municipale.
Cât costă libertatea de exprimare sau cum Constantin Tănase a ajuns să aibă casă în buricul târgului
O implicare directă a familiei Urechean în tranzacţii de înstrăinare a unor proprietăţi municipale în proprietate privată este evidentă în cazul imobilelor de pe str. Dosoftei, 95, şi Dosoftei, 95 „A", unde se află sediul redacţiei ziarului „Timpul", director Constantin Tănase.
Iniţial, imobilul de pe str. Dosoftei, 95 „A", conform contractului nr.1205, la 13.07.2001 a fost dat în chirie Asociaţiei obşteşti „Agroconsultant" (preşedinte Cibotaru Victor) cu destinaţia spaţiu locativ. Asociaţia cu pricina a fost constituită la 28 septembrie 1999, alături de Ciubotaru Victor în calitate de fondatori mai figurează Cuşnir Sergiu, Spătaru Timofei, Medvedi Radu şi Corman Mihai, ea fiind înregistrată pe str. Vasile Lupu, 48, şi arendând spaţiu de la Staţia Veterinară de Stat.
Ulterior, Asociaţia „Agroconsultant" trece clădirea de pe str. Dosoftei, 95 „A", în baza contractului de vânzare-cumpărare nr.4585 şi nr.4586, ambele încheiate la 26 septembrie 2002, către Bejan Mariana şi Bejan Marcel, fiica şi ginerele lui Cibotaru Mihail, preşedinte al organizaţiei şi director al SRL „Serenda-Com".
În conformitate cu decizia primăriei nr. 11/21-11 din 12.04.01, familia Bejan a luat în arendă imobilul de pe adresa str. Dosoftei, 95, şi, în baza autorizaţiei de construcţie nr.150/1 din 12.10.2000, construieşte o casă cu suprafaţa de 194,2 m2.
Cum Urechean îşi pricopseşte plodul cu avere
Iată că la un moment dat, în combinaţie apare şi odrasla lui Serafim. Astfel, în anul 2005, în baza contractului de vânzare-cumpărare nr. 2560 din 26.10.05, familia Bejan vinde imobilul lui Urechean Vitalie Serafim. Jumătate din costul proprietăţii comercializate a fost achitat prin mijloace financiare. Cealaltă parte a fost achitată în bază de schimb, apartamentul de pe adresa mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare, 3, ap. 93, fiind trecut în proprietatea lui Bejan Marcel, în baza contractului de schimb nr. 2562.
Ulterior, proprietatea de pe bd. Ştefan cel Mare, 3, ap.93, la 29 ianuarie 2005 este vândută cetăţeanului Vâlcu Veaceslav. În realitate, însă, familia Vâlcu locuieşte în comuna Stăuceni, municipiul Chişinău, aceasta nefiind domiciliată nici o zi pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 3, ap.93.
În pofida acestei tranzacţii, deşi, de jure, apartamentul nominalizat aparţine cetăţeanului Vâlcu Veaceslav, de facto, el reprezintă domiciliul familiei lui Urechean Vitalie Serafim. Identificarea locatarilor acestui apartament denotă că familia Urechean-junior, în componenţa Urechean Vitalie Serafim, a.n. 04.03.1973, Urechean Jana Chiril, a.n. 14.04.1972, şi Urechean Dumitru Vitalie, a.n. 18.10.1996, are până în prezent viza de reşedinţă la adresa bd. Ştefan cel Mare, 3, ap. 93, modificarea proprietarilor locuinţei neafectând viza de reşedinţă a familiei Urechean. Situaţia în cauză arată caracterul fictiv al tranzacţiei de mai sus, realizată în mod evident doar pentru a camufla apartenenţa familiei Urechean la această afacere imobiliară.
Cine-mparte parte-şi face sau Cum a ajuns Alianţa Moldova Noastră în posesia unui palat grandios
În cazul afacerilor imobiliare realizate prin intermediul SRL „Serenda-Com" implicarea directă a lui Serafim Urechean este camuflată destul de abil. Cu toate acestea, persistă influenţa acestuia în calitate de primar la facilitarea procesului de înstrăinare a unor sau altor imobile. Totodată, am observat că o parte din imobile, cum este cazul edificiului de pe str. Columna, 103/b, unde este amplasat sediul Partidului Alianţa „Moldova Noastră", acesta se află, de fapt, în clădirea înregistrată pe adresa str. Mihai Eminescu, 68.
În baza Hotărârii Comisiei de privatizare nr.94 din 24 decembrie 2001 a Agenţiei Teritoriale Chişinău a Departamentului Privatizării, SRL „Serenda-Com" achiziţionează imobilul din str. Columna, 103/b, sector Râşcani, mun. Chişinău, la un preţ de 653 300 mii lei (circa 49 908 USD, sau 84,1 USD pe 1 m2), fiind încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. 147 din 05.01.2002 (767N/02-2).
De menţionat că acest imobil cuprinde o clădire administrativă de 593 m2 nr. cadastral 0100206.084.01 şi un teren aferent de 0.91 ha, nr. cadastral 0100206.084. Şi în acest caz, preţul este vizibil diminuat în condiţiile în care la începutul anului 2002, preţul la 1 m2 al imobilelor cu destinaţie nelocativă în centrul Chişinăului varia între 200–300 USD.
Edificiile vizate au fost trecute din proprietate municipală în proprietate privată şi ulterior comercializate către SRL „Serenda-Com", făcându-se uz de mecanismul de arendare la etapa iniţială, ulterior acestea fiind privatizate şi vândute.
Merită atenţie şi alte tranzacţii realizate de către SRL „Serenda-Com" pe piaţa imobiliară din capitală. Ca rezultat, în proprietatea firmei şi a fondatorilor se află un set de edificii din municipiul Chişinău.
Astfel, SRL „Serenda-Com", la 09.08.2001, achiziţionează de la SRL „Implegazcom", unde în calitate de manager figurează Cobîlaş Eduard, în baza contractelor de vânzare–cumpărare nr. 2883 (4699 – N/01), nr. 2883 (4700 – N/01), nr. 2883 (4701 – N/01), nr. 2883 (4702 – N/01) clădirea administrativă cu suprafaţa de 409,6 m2, nr. cadastral 0100521.248.01, din str. Bănulescu–Bodoni nr. 27, sector Buiucani, mun. Chişinău, şi conform contractului de vânzare–cumpărare nr. 3808 (5926n/2001) a terenului aferent cu suprafaţa de 0,098 ha, nr. cadastral 0100521.248.
Suma prevăzută în contract este de 280 mii lei (aproximativ 21 705 USD). Astfel, un metru pătrat a fost estimat la 53,34 USD, în timp ce preţul real al imobilelor cu destinaţie nelocativă în centrul Chişinăului la sfârşitul anului 2001 varia între 150–250 USD. Actualmente, imobilul a fost transmis în proprietatea lui Grinşhpun Emmanuil, a.n. 30.04.1971, contract de vânzare–cumpărare nr. 3770 din 26.09.2003 (11145n/03).
Ulterior, la 10.08.2001, SRL „Serenda-Com", conform contractelor de vânzare–cumpărare nr. 2926 (4697 – N/2001) şi celui cu nr. 2926 (4698 – N/2001), încheiate cu „Brantom International" SRL, director Colmacov Oleg, intră în proprietatea obiectului imobiliar din str. Columna, 110 lit. A, sector Râşcani, mun. Chişinău, ce cuprinde două încăperi nelocative, cu nr. cadastrale 0100419.188.01.005 şi 0100419.188.01.006, cu suprafaţa totală de 424 m2.
Suma tranzacţiei o constituie 275 700 lei (circa 21 372 USD). Astfel, preţul pentru un metru pătrat a fost estimat la 50,37 USD, în condiţiile în care preţul real al imobilelor cu destinaţie nelocativă în centrul Chişinăului, ca şi în cazul precedent, varia la cea dată între 150–250 USD.
De la acelaşi Colmacov Oleg, doar că deja ca reprezentant al SRL „Cosmetcom", SRL „Serenda-Com" achiziţionează, la 19.09.2001, în baza contractelor de vânzare-cumpărare nr. 3827 (5530 – A/01-3); nr. 3827 (5530 – B/01-4); nr. 3827 (5530 – N/01-2), obiectul imobiliar din str. S. Lazo, 19, sector Buiucani, mun. Chişinău, ce cuprinde o construcţie cu suprafaţa de 1561,7 m2, nr. cadastral 0100520.198.01, şi terenul aferent cu destinaţie specială, cu suprafaţa de 0,274 ha, nr. cadastral 0100520.198.
Imobilul a fost comercializat la preţul de 763 800 lei sau circa 81 USD/m2. În acest context, preţul tranzacţiei a fost vizibil diminuat, în condiţiile în care tranzacţii similare în aceeaşi perioadă de timp se efectuau la preţul de 150–250 USD/m2.
De ce Urechean preferă să-şi facă vacanţele cu efect curativ la Truscaveţ?
Totodată, am mai stabilit că SRL „Serenda-Com" deţine şi cota de 63% din pensiunea „Moldova" din or. Truscaveţ, Ucraina, aflată la balanţa Primăriei Chişinău prin intermediul Firmei de construcţie a drumurilor S.A. „Edilitate". Cota a fost comercializată la suma de 390 mii lei. De menţionat că pensiunea are un teren aferent de 340 m2, iar preţul unui metru pătrat a fost apreciat la doar 87,57 USD, în condiţiile în care la data efectuării tranzacţiei preţul de piaţă era în jurul a 150-250 USD pentru un metru pătrat. Uite-aşa, prin intermediul unei firme-fantomă, vedem că Urechean s-a pricopsit cu o afacere într-un loc unde e plin de clienţi, aflaţi la tratament anul împrejur într-un loc celebru pentru spaţiul ex-sovietic.
Serafim Urechean, un Flămânzilă printre noi
Desigur, investigaţia de faţă a reuşit să cuprindă doar câteva dintre matrapazlâcurile lui Urechean cu casele şi terenurile aparţinând primăriei şi trecute în proprietatea unor inşi sau firme din reţeaua baronului respectiv. Acum devine şi mai clar de ce acest patriot gonflabil, această victimă a exceselor alimentare se lăcomeşte aşa de tare să ajungă la treuca puterii. Pofta vine mâncând, se zice în popor. Iar un mâncău ca Urechean nu-şi poate potoli foamea cu nici un chip, mai rău ca Flămânzilă din poveste.
Iată de ce devoratorul averii statului trebuie ţinut departe de treburile publice. Căci altfel dăm de belea. Nu de alta, dar dacă cel sătul nu-l înţelege pe cel flămând, ce să mai zicem atunci de unul nesăţios?
Va urma.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu