Axa Bucuresti – Chisinau prin cablul Urecheanu DTV

Pe parcursul mai multor ani, sume enorme de bani, oferite de guvernul statului roman, au servit intereselor rusesti din zona. Granturile au fost practic "inghitite" de numeroase organizatii si publicatii periodice "independente", declarate "proromanesti" care in realitate serveau (si servesc) cu supunere Kremlinul. Cel mai trist este faptul ca Ambasada Romaniei la Chisinau in loc sa previna aceste abuzuri, dimpotriva a sustinut activ, publicatiile periodice "independente" si totodata si formatiunile politice cu vadite orientari pro-rusesti. Mai jos prezentam un document care indica clar existenta unor structuri prorusesti la Bucuresti si a unor falsi aparatori ai romanismului in Basarabia
Memorandum-deplasare in Republica Moldova (1-9 aprilie 2005)-12 aprilie 2005. Tema: evaluarea proiectelor si analiza contractelor.
Filip Teodorescu. In conformitate cu Ordinul de deplasare nr.1543/31.03.2005, aprobat de Seful Cancelariei primului Ministru si in baza Mandatului nr. 182/30.03.2005, aprobat de secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, privind deplasarea in Republica Moldova in perioada 1-9 aprilie 2005, am primit ca misiune de serviciu: 1) evaluarea proiectelor derulate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) in R. Moldova in anul 2004; 2) analiza contractelor in raport cu evaluarea facuta la fata locului.

In perioada 1-9 aprilie 2005 (_) expert in cadrul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, a efectuat o deplasare in R. Moldova pentru a realiza o evaluare a proiectelor finantate de Departament in anul 2004. Cu aceasta ocazie, expertul DRP s-a intilnit cu reprezentantii Ambasadei Romaniei la Chisinau, cu preotul paroh al bisericii "Sfintul Andrei" din Durlesti-Chisinau, cu primarul localitatii Ulmu (raionul Anenii Noi), cu reprezentantii parohiei din Cania (raionul Cantemir), cu directorul Misiunii Sociale "Diaconia" a Mitropoliei Basarabiei, cu reprezentantii Institutului de Studii Sud-Est Europene de la Chisinau si ai publicatiei "Democratia", cu directorul "Casei limbii romane" din Chisinau, cu reprezentantii Complexului editorial "Civitas" din Chisinau, cu reprezentantii Fundatiei Social-Umanitare si Culturale "Draghistea" din Chisinau, cu presedintele Asociatiei Nationale a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM) din Chisinau, cu presedintele Asociatiei "Rasaritul Romanesc" din Chisinau, cu reprezentantii concernului "Euronova Media Grup" din Chisinau si Nisporeni, cu reprezentantii postului DTV din Chisinau, cu directorul publicatiei "Timpul" si cu reprezentantii publicatiei "Flux". (_) Pe linga aceste intilniri, am efectuat si deplasari in provincie, in localitatile Cania (raionul Cantemir), Milestii Mici, Nisporeni, Straseni, Ungheni, Falesti, Glodeni. Am realizat citeva zeci de fotografii ale obiectivelor cercetate si am purtat numeroase discutii cu localnicii. In legatura cu aceasta deplasare sunt de relevat urmatoarele: a) In cadrul discutiei purtate la Ambasada Romaniei cu excelenta sa, domnul Filip Teodorescu, ambasador, doamna Monica Sitaru, adjunct sef al misiunii, fosta subordonata directorului Gabriel Micu in cadrul Directiei Moldova a Ministerului Afacerilor Externe, si domnul Nicolae Utina, secretar II, a fost exprimata ideea necesitatii colaborarii mai eficiente in anul 2005 cu DRP, Ambasada Romaniei dispunind de expertiza pe spatiu. Domnul ambasador a afirmat ca in cursul anului 2004 nu a avut nici un fel de informatii despre proiectele derulate de DRP in R. Moldova. b) Am mai realizat un contact la sediul DTV (Democratie si Transparenta in Televiziune) - (contract de finantare nr. 5031/02.12.2004, in valoare de 7.354.075.000 ROL - peste sapte miliarde de lei! n.r.- incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi). DTV are (avea! n.r.) in prezent emisiuni proprii in cadrul grilei de programe a postului public Euro TV, care apartine Primariei Chisinau. Emisiunile postului Euro TV promoveaza mesajele politice ale Blocului Moldova Democrata.

Afacerea Dorogan-Urechean

Consultind evidentele Consiliului Coordonator al Audiovizualului din R. Moldova, am descoperit ca DTV nu are licenta de emisie. Conform unui comunicat al Agentiei de Presa Interlic, postului DTV i-a fost retrasa licenta de emisie din primavara anului 2004. Conform reprezentantilor DTV, in perioada imediat urmatoare (luna mai) va fi dat in folosinta sediul DTV, construit din resurse financiare proprii si se va face lansarea oficiala a postului de televiziune. Am vizitat viitorul sediu al televiziunii, un imobil aflat in constructie. La adresa presupusei viitoare televiziuni DTV (despre care sursele din mediile de presa din Chisinau afirma ca reprezinta initiala numelui lui Alexandru Dorogan - Dorogan TV) se gaseste, conform documentelor financiare, sediul Agentiei de Publicitate "Promo si Punctum", beneficiarul contractului realizat cu Centrul pentru Democratie din Iasi. Agentia de publicitate "Promo si Punctum", beneficiarul contractului de finantare, a prezentat documente financiare justificative spre decontare, conform carora a achizitionat in luna decembrie 2004 echipamentele pentru postul DTV de la FPC Studio Compal din Chisinau. La sediul firmei Compal, mi-a fost prezentata o parte a echipamentelor achizitionate (calculatoare, microfoane), care acopera doar o mica parte a valorii contractului de finantare. Conform reprezentantilor DTV, urmeaza ca, in cursul lunii mai, sa fie importat restul echipamentelor.

Omul lui Urechean, Alexandru Dorogan, a primit 6.575.522.440 de lei (peste sase miliarde si jumatate de lei! n.r.)

Alexandru Dorogan, directorul proiectului DTV si consilier personal al primarului Chisinaului, Serafim Urechean, liderul Blocului Moldova Democrata, a afirmat ca, desi a primit in data de 21 ianuarie 2005 suma de 6.575.522.440 ROL (peste sase miliarde si jumatate de lei! n.r.), nu a folosit-o in timpul campaniei electorale pentru achizitia echipamentelor pentru ca СBMD sa nu fie acuzat ca primeste fonduri din Romania". Dupa ce m-am intors din misiune, Alexandru Dorogan a prezentat un nou set de documente "reale", in copie, acesta fiind, de fapt, un decont "paralel" cu cel prezentat in cursul anului 2004. Rezulta cu claritate faptul ca, in cadrul proiectului de finantare "DTV", Agentia de publicitate "Promo si Punctum" a tinut doua gestiuni paralele: una pentru DRP, alta pentru autoritatile statului moldovenesc. Conform documentelor financiar-bancare prezentate, "Promo si Punctum" a retras, in perioada februarie-aprilie 2005, suma de 5.420.300.000 ROL (aproape cici miliarde si jumatate de lei! n.r.) din contul bancar, pentru care nu a prezentat documente justificative pentru efectuarea vreunei plati. Cred ca este dovada clara a deturnarii de fonduri practicate de beneficiarul Proiectului "DTV".

Deturnari de fonduri

In primavara anului 2004, Alexandru Dorogan s-a adresat Ambasadei Romaniei la Chisinau, insistind pentru obtinerea de sprijin politic de la Bucuresti in vederea finantarii Proiectului DTV. Ambasadorul Filip Teodorescu a trimis o nota la Bucuresti in care recomanda sustinerea primarului Serafim Urechean si a televiziunii acestuia, mentionind ca ar fi un beneficiu pentru democratie. In pofida normativelor existente in vigoare, Agentia "Promo si Punctum" a prezentat spre decontare doar facturi fiscale, nu si ordine de plata catre furnizorul de echipamente. Procedura standard obligatorie este ca la Directia Generala Economica a Cancelariei Primului Ministru sa fie prezentate facturile fiscale insotite de ordinele de plata. In mod normal, Directia Generala Economica a Cancelariei Primului Ministru nu poate elibera sumele de bani pentru decont doar pe baza facturilor, dar, cu toate acestea, banii au fost virati, deoarece Centrul pentru Democratie din Iasi a adaugat, pe linga facturile beneficiarului final, si o factura proprie, in calitate de coordonatori ai proiectelor. Presupozitia de bun simt pe care imi pot permite sa o fac este ca o factura neinsotita de ordin de plata ar putea insemna absenta platii reale, ceea ce duce la aprecierea unei posibile deturnari de fonduri.

PRIM-MINISTRU. Memorandum-deplasare in R. Moldova

Tema: evaluarea proiectelor si analiza contractelor.

In perioada 1-9 aprilie 2005, am primit ca misiune de serviciu:

1) evaluarea proiectelor derulate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) in R. Moldova in anul 2004; 2) analiza contractelor in raport cu evaluarea facuta la fata locului.

Serebrean bate pasul pe loc

In biroul parlamentar al deputatei Valentina Golban am avut o intilnire cu deputatii Partidului Social-Liberal: Oleg Serebrian, Igor Klippi (membru al Comisiei de Securitate a Parlamentului R. Moldova) si Valentina Golban. Oleg Serebrian a sustinut ca, din lipsa fondurilor, publicatia "Democratia" (contract de finantare nr. 2556/18.08.2004, in valoare de 1.450.737.910 ROL (aproape un miliard si jumatate de lei! n.r.), incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) poate fi editata doar pina la data de 9 mai, Ziua Europei. Am solicitat strategia de difuzare pentru anul 2004, insotita de procesele verbale de predare-primire, conform clauzelor contractului de finantare. Reprezentantii publicatiei mi-au comunicat ca o vor trimite Centrului pentru Democratie din Iasi. Apreciez ca beneficiarul contractului de finantare, publicatia "Democratia" nu a respectat clauza contractuala referitoare la prezentarea strategiei de difuzare pentru anul 2004, insotita de procesele verbale de predare-primire. Pe de alta parte, din analiza documentelor justificative, Centrul pentru Democratie din Iasi a impartit fondurile unui singur contract in doua parti, respectiv pentru "Democratia" si Institutul de Studii Sud-Est Europene, ambele organizatii aflate sub tutela Partidului Social-Liberal.

Joaca de-a istoria

Complexul Editorial "Civitas" trebuia sa publice pina la data de 20 decembrie 2004, volumele "Atlas de istorie" (a romanilor si universala)"-(contract de finantare nr. 2018/20.07.2004, in valoare de 742.500.000 ROL (aproape sapte sute patruzeci si trei de milioane de lei! n.r.), incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) si "Dictionar de istorie a romanilor" (contract de finantare nr. 2019/20.07.2004, in valoare de 337.500.000 ROL (aproape trei sute treizeci si opt de milioane de lei! n.r.), incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi). Reprezentantii editurii au afirmat ca cele doua volume vor aparea in cursul lunii mai. Volumul "Stefan cel Mare si Sfint" (contract de finantare nr. 1230/18.06.2004, in valoare de 175.000.000 ROL(o suta saptezeci si cinci de milioane de lei!n.r.), incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) a fost publicat si este distribuit, conform afirmatiilor reprezentantilor editurii, in scolile si bibliotecile din R. Moldova. Am solicitat strategia de difuzare a volumului, insotita de procesele verbale de predare-primire. Mi s-a comunicat ca va fi trimisa la inceputul lunii mai a.c. Nu am avut posibilitatea sa verific daca tirajul de 3000 de exemplare a fost respectat in realitate. Beneficiarul a incalcat contractele de finantare, deoarece trebuia sa editeze volumele mentionate pina la data de 20 decembrie 2004. Conform afirmatiilor reprezentantilor Fundatiei Social-Umanitare si Culturale "Draghistea", volumele al V-lea si al VI-lea ale lucrarii enciclopedice "Localitatile din R. Moldova" (contract de finantare nr. 1353/22.06.2004, in valoare de 1.260.000.000 ROL (un miliard si doua sute saizeci de milioane de lei! n.r.), incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi), proiectata pentru a aparea in 15 volume, vor fi publicate in luna mai, respectiv luna decembrie a.c. Lucrarea este un excelent mijloc pentru cunoasterea realitatilor din stinga Prutului. Presedintele Fundatiei "Draghistea", col. (r) Alexandru Ganenco a exprimat disponibilitatea colectivului redactional pentru a continua publicarea, in colaborare cu DRP, a doua lucrari enciclopedice despre localitatile din sudul Basarabiei (regiunea Odesa) si din nordul Bucovinei (regiunea Cernauti). Beneficiarul a incalcat contractul de finantare, deoarece trebuia sa editeze volumele mentionate pina la data de 20 decembrie 2004.

Timpul_

costa si costa. Mult!
Constantin Tanase, directorul publicatiei "Timpul de dimineata" (contract de finantare nr. 1504/ 28.06.2004, in valoare de 1.288.210.000 ROL (peste un miliard si doua sute optzeci si opt de milioane de lei! n.r.), incheiat cu Asociatia RODIM), a prezentat o situatie financiara a contractului, conform careia suma de 285.000.000 ROL a fost retinuta de Asociatia RODIM cu titlul de costuri proprii. In contractul de finantare incheiat intre Cancelaria Primului Ministru-DRP si Asociatia RODIM nu au fost stipulate clauze in acest sens. Asociatia RODIM, care editeaza publicatia "Dimineata", a incalcat contractul de finantare, deturnind fondurile destinate editarii publicatiei "Timpul de dimineata". In luna decembrie 2004 am redactat o Adresa, vazuta si aprobata de domnul subsecretar de stat Nicolae Vulpasin, ce a fost trimisa in numele Departamentului catre Asociatia RODIM, in care am solicitat sa puna la dispozitie copii dupa documentele justificative ale platii externe catre publicatia "Timpul de dimineata". Conform dispozitiilor de plata externa, Asociatia RODIM a virat publicatiei "Timpul de dimineata" suma de 763.000.000 ROL. Diferenta de 285.000.000 ROL, pina la suma de 1.086.000.000 ROL, care a fost virata de Directia Generala Economica a Cancelariei Primului Ministru, Asociatiei RODIM nu a fost acoperita. Asociatia RODIM a raspuns, trimitind pe fax copii dupa dispozitiile de plata externa, din care nu reiesea destinatia sumei.

Concluzii: (_)

Anul 2004 a fost atit pentru Romania, cit si pentru R. Moldova si spatiul adiacent unul al schimbarilor, al prefacerilor politice de anvergura, cu consecinte pe termen lung. Politica Romaniei in raport cu evenimentele de la Rasarit a fost, in general, lipsita de consecventa si claritate. La nivel politic, guvernarea PSD a sprijinit in mod prioritar gruparea primarului Serafim Urechean, Blocul Moldova Democrata. La nivel financiar, acest sprijin se reflecta in proportia sumelor de bani acordate, sub acoperirea ordinului intern de secretizare a transferului de bani catre proiecte din Republica Moldova. Faptul ca Statul Roman a hotarit, prin reprezentantii sai, sa sprijine grupari politice din Republica Moldova, care, in mod vadit, au sustinut politica Moscovei, este regretabil, dar este totodata de resortul institutiilor abilitate.

DTV – televiziunea fantoma a lui Urechean

Astfel, cu privire la unul dintre proiectele cele mai costisitoare derulate de DRP in anul 2004 (contractul de finantare nr. 5031/02.12.2005, in valoare de 7.354.075.000 ROL – peste sapte miliarde si trei sute cincizeci si patru de milioane! n.r.), DTV ("Dorogan TV"), cum i se spune la Chisinau, nu comentam motivele pentru care Filip Teodorescu, Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Titus Corlateanu, secretarul de stat la DRP, Alin Teodorescu, seful Cancelariei Primului Ministru, considerau ca programele acestei televiziuni vor avea, "mesaj democratic, national si european", si, cu avizul lui Adrian Nastase, Primul Ministru al Romaniei, recomandau sustinerea financiara, sub coordonarea Centrului pentru Democratie-Iasi, a acestei televiziuni. Atit presa din Romania, cit si serviciile specializate au informat opinia publica, respectiv autoritatile, asupra legaturilor dintre gruparea primarului din Chisinau si reprezentanti ai Rusiei si ai regimului condus de Igor Smirnov. Credem deci ca factorii de decizie politici au luat hotaririle in deplina cunostinta de cauza. Ceea ce am de comentat referitor la Proiectul DTV este inadverdenta dintre realitate si Raportul de executie a proiectelor derulate de Departament prin Centrul pentru Democratie-Iasi in anul 2004 (nr. 323/M.G./19.04.2005), in care se afirma ca DTV functioneaza "in conformitate cu prevederile proiectului". "Dotarea tehnica a postului", dupa cum am constatat la fata locului, nu corespunde descrierii sus-mentionate, deoarece echipamentele nu au fost inca "procurate, instalate si ajustate."

"Decizia va apartine"

Decizia va apartine exclusiv dumneavoastra, ca factor politic. Dar noi consideram ca ar fi recomandabila stoparea oricaror proiecte si programe in R. Moldova prin intermediari de genul organizatiilor sus-mentionate, cel putin pina la finalizarea anchetei finale, pentru risipirea oricaror confuzii si suspiciuni. Cred ca cea mai mare parte a partenerilor din R. Moldova si-au creat, in ultimii 10 ani, o mentalitate de asistati ai Statului Roman, devenind tributari insa, in mod paradoxal, nu Romaniei si Statului, ci diversilor reprezentanti ai grupurilor politice si ai unor institutii oculte, subordonate tot unor interese politice, decit intereselor de stat. Ca atare, suntem astazi in situatia cel putin penibila de a discuta cu organizatii si persoane care si-au arogat in ultimii ani caracteristici de "reprezentanti ai Basarabiei", care l-au jignit grav pe actualul sef al statului, in propozitii asumate in mod public si institutional. (_)

Niciun comentariu: