Din 2009 Moldova va deveni un fortpost al Rusiei in Balcani
Pentru a intelege politica Federatiei Ruse in Republica Moldova este nevoie in primul rand de a identifica interesele diverselor grupuri financiare din aceasta zona.
Unul din principalii actori politici in RM este compania RAO EĂS, condusa de „parintele prihvatizarii" rusesti Anatolii Ciubais. In prezent, compania se afla in proces de „reorganizare", incepand cu 1 iulie 2008 ea va inceta sa mai existe. In locul acesteea urmeaza sa apara doua companii: una orientata spre export, alta spre consumatorul intern.
Acest lucru insemna ca noua companie, care va fi responsabila pentru exporturi, isi va intensifica eforturile spre cucerirea noilor piete din Europa. In acest context, Republica Moldova reprezinta una din cele mai importante noduri din Europa pentru gigantul rus. Pe malul stang al Nistrului, la Cuciurgan, exista o statie de producere a energiei electrice cu una din cele mai mari capacitati din Europa, iar retelele electrice din RM ar permite RAO EĂS sa cucereasca piata din Balcani.
Achizitionarea statiei de la Cuciurgan, ar permite exportul de circa 5 miliarde de kW/h de energie in Romania si Bulgaria. În 2003 două companii ruseşti s-au declarat disponibile să achiziţioneze aceasta staţia electrică: GAZPROM şi RAO EĂS.
In cele din urma, proprietarul absolut devine RAO EĂS, dar nu pentru mult timp. În noiembrie 2007, 49% din acţiuni sunt achiziţionate de o companie misterioasă apropiată companiei GAZPROM, fapt care va avantaja actuala guvernare de la Chisinau, deoarece in acest fel vor avea posibilitatea sa achizitioneze energia electrica la preturi mai mici. In plus a jucat aici un rol important si lobby companiei spaniole Union Fenosa, care era vadit nemultumita de santajul permanent si deconectarile din partea RAO EĂS, care visa sa inlature spaniolii de pe piata Moldovei (cu titlu informativ: Este bine cunoscut faptul ca „Union Fenosa" sponsoriza Partidul Popular Crestin Democrat, insa după depăşirea acestei crizei colaborare s-a incheiat).
La prima vedere avem de a face cu niste operatii financiare destul banale, totusi putini cunosc subtilitatile politice implicate in aceste combinatii.
Este destul de interesanta figura lui Valeriu Pasat, fostul director al Serviciilor de Informatii si Securitate, istoric de profesorie si cu cunostinte destul de vagi in ceea ce priveste industria energetica. In pofida acestui fapt, individul devine consilierul lui Anatolii Ciubais. In acest moment, Pasat devine o figura destul de importanta pentru expansiunea gigantului rus, odata ce dispune de o intreaga retea de agenti sub acoperire (organizatii non-guvernamentale, ziaristi, partide de opozitie) cu ajutorul carora incearca sa favorizeze expansiunea ruseasca. Fara cucerirea puterii politice la Chisinau, care se afla sub aripa GAZPROM-ului, RAO EĂS nu isi poate indeplini planurile de cucerire energetica al Balcanilor.
In anul 2005 Pasat, in colaborarea vadita cu structurile locale non-guvernamentale, in interiorul caruia avea si are in prezent numerosi agenti, reuneste formatiunele politice anticomuniste sub stindartul „Blocului pentru o Moldova Democrata". Acest fapt nu a putut sa nu deranjeze numerosi subiecti din regiune (mai ales din occident), SUA, UE si chiar compania GAZPROM, impunand realegerea lui Vladimr Voronin la functia de presedinte.
Urmeaza arestarea lui Pasat, despre procesul caruia a fost larg descris in presa si care totusi este eliberat dupa achizitionarea de catre un om de afaceri ucrainean, apropiat GAZPROM-ului – Dmitrii Firtash, 49% din actiunele Statiei de la Cuciurgan.
Alegerile care se apropie risca sa repete scenariul din 2005, in rolul BMD-ului fiind jucat de PSD, PLD si Miscarea "Actiunea Populara" (un caz interesant: in campania electorala locala, actualul presedinte al "Actiunii Populare" Vasile Chitoroaga, a fost manager de campanie al lui Mihai Roscovan, inaintarea caruia a fost doar o stratagema. Candidatul Roscovan s-a retras din cursa si a indemnat electoratul sa voteze cu Vladimir Filat). Potrivit planului, Vladimir Filat urmeaza sa fie numit prim-ministru al unui guvern de coalitie cu participare Partidul Comunistilor. Scopul coalitiei consta in privatizarea RED-Nord, (care se afla in proprietatea statului) eliminarea companiei Union Fenosa si incheierea contractelor de livrare al energiei electrice cu Romania si Bulgaria.
La alegerile in Duma de Stat din anul curent, partidul „Iabloko", de orientare liberala, a fost practic singurul partid de opozitie caruia i s-a dat unda verde din partea Kremlinului in finantarea propriei campaniei electorale, fapt care ar putea fi tolerat si in campania parlamentara din 2009 de la Chisinau. Guvernul instaurat in 2009, ar putea deveni o nunta al reprezentantilor GAZPOM-ului si RAO-EĂS, ceea ce ar transforma Republica Moldova intr-o fortpost al expansionismului economic rusesc in Europa .
Raspunzandu-mi la intrebarea „cati bani are gruparea Pasat-Filat" intr-o discutie privata, una din persoanele apropiate de conducerea partidului a recunoscut : „sunt deajuns pentru a cumpara intreaga Moldova".
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu