Deputatul AMN Ion Pleşca îl ameninţă pe Iurie Roşca în şedinţa Parlamentului



În şedinţa de miercuri a Legislativului s-a produs un incident fără precedent în viaţa politică de la Chişinău din ultima perioadă: unul dintre deputaţii AMN, Ion Pleşca, şi-a permis să profereze ameninţări, de la microfonul forului legislativ, la adresa liderului creştin-democrat, vicepreşedintelui Parlamentului, Iurie Roşca.

Incidentul s-a produs în timpul dezbaterilor privind confirmarea judecătorului Iurie Bejenaru în funcţia de membru al Curţii Supreme de Justiţie. Alianţa Moldova Noastră s-a pronunţat împotriva acestei confirmări. În replică, Iurie Roşca a constatat că AMN, în special fostul judecător Ion Pleşca, are interese politice oculte, din care cauză încearcă să blocheze accederea lui Iurie Bejenaru la Curtea Supremă de Justiţie.

Iritat de această declaraţie a liderului creştin-democrat, Ion Pleşca a ieşit furios la microfon şi a declarat: „O să ne clarificăm noi cu dânsul (adică cu Iurie Roşca – n. n.), prin judecată şi altfel". După lansarea acestei ameninţări, Ion Pleşca s-a aşezat în fotoliul de deputat, alături de Veaceslav Untilă şi Serafim Urechean, cărora le-a explicat ceva, făcând repetat gesturi ce exprimă tăierea beregatei. Aceste gesturi au fost surprinse foarte clar şi arătate publicului larg de către postul de televiziune PRO TV Chişinău.

Fără îndoială, acţiunile lui Ion Pleşca constituie o ameninţare cu răfuială fizică, poate chiar cu lichidare fizică, pentru că ce altceva pot însemna gestul de luare a beregatei şi expresia „a se clarifica şi altfel decât prin judecată"?

De ce Pleşca a recurs la acest gest de peşteră?

De ce Pleşca a reacţionat atât de furios? Pentru că deputatul AMN s-a simţit ameninţat de dezvăluirile pe care le-a făcut liderul creştin-democrat privind trecutul acestui amic al lui Urechean. În ediţia din 4 iulie 2008 a ziarului FLUX, Iurie Roşca a publicat un material cu titlul „Who is who în politica moldovenească sau cum s-a instalat Urechean în jilţul de primar". În acel material (accesibil şi pe net: http://www.flux.md/editii/2008119/articole/3777/), Iurie Roşca face câteva constatări importante cu privire la persoana lui Pleşca. Una dintre acestea vizează activitatea deputatului AMN-ist în funcţia de preşedinte al Consiliului electoral al circumscripţiei Chişinău. Pleşca a deţinut această funcţie în două campanii electorale locale, cea din 1999 şi cea din 2003, şi, după cum reiese din afirmaţiile lui Iurie Roşca, în ambele campanii, el, prin felul în care au fost numărate voturile, a contribuit la victoria lui Urechean, care şi-a menţinut astfel fotoliul timp încă de două mandate.

O altă supoziţie lansată de Iurie Roşca este că acest Pleşca ar fi creat o reţea de tip mafiot în perioada în care deţinea funcţia de preşedinte al Judecătoriei din sectorul Botanica al capitalei, cu implicarea ofiţerilor din comisariatul de poliţie al acestui sector şi a unor elemente criminale, care îi constrângea pe oamenii de afaceri de la Botanica să facă „donaţii" pentru a putea să-şi desfăşoare activitatea. Câţiva membri ai acestui grup au ajuns la răcoare după ce au încercat asasinarea unui om de afaceri „neascultător" prin montarea unei grenade la automobilul acestuia. Cei câţiva membrii ai grupului criminal au fost judecaţi şi condamnaţi la ani grei de puşcărie de Judecătoria sectorului Buiucani a capitalei, al cărei preşedinte a fost, până în şedinţa de miercuri, Iurie Bejenaru. Deci, Ion Pleşca s-a pronunţat împotriva instalării lui Iurie Bejenaru în funcţia de membru al Curţii Supreme de Justiţie pentru că instanţa de la Buiucani i-a băgat la răcoare prietenii lui din respectivul grup criminal, iar pe Iurie Roşca l-a ameninţat cu răfuiala fizică pentru că liderul creştin-democrat a dezvăluit opiniei publice schema acestei structuri criminale.

Ameninţările lui Pleşca, ticul unui exponent al lumii interlope ajuns în Parlament

Este clar că Ion Pleşca şi-a dat arama pe faţă în şedinţa de miercuri a Parlamentului, el a arătat cine este în realitate, iar comportamentul lui confirmă supoziţiile lui Iurie Roşca, făcute în FLUX-ul din 4 iulie, privind relaţiile acestuia cu reţeaua de tip mafiot de la Botanica. Şi când stai şi te gândeşti că Ion Pleşca a deţinut funcţia de preşedinte al Judecătorie din sectorul Botanica, că el a administrat înfăptuirea justiţiei într-un sector în care locuiesc peste 180 de mii de persoane, nu poţi să nu te întrebi: ce fel de justiţie a făcut Pleşca la Botanica, cum i-a tratat el pe bieţii împricinaţi, victime, pârâţi sau bănuiţi, dacă el şi-a permis să-l ameninţe în mod public, direct în sala Parlamentului, pe vicepreşedintele Legislativului?

Trebuie să menţionăm că nici unul dintre colegii lui Pleşca din AMN nu s-a desolidarizat de cele afirmate de el, de ameninţarea pe care acesta a proferat-o. Asta confirmă faptul că Ion Pleşca nu este un element întâmplător în rândurile AMN. Ba dimpotrivă, că membrii fracţiunii AMN sunt la fel: toţi o apă şi-un pământ.

Bandiţii în politică sunt periculoşi

Gestul banditesc manifestat de Pleşca în Parlament ne aduce aminte de episodul din martie-aprilie 2005, când serviciile secrete ruse planificau preluarea prin violenţă a puterii în Republica Moldova (fapt confirmat şi de presa de la Moscova). Vă amintim că planul ruşilor era să determine opoziţia, în primul rând PPCD, să conteste în stradă victoria comuniştilor în alegeri, iar în timpul manifestaţiilor de protest să fie asasinat liderul creştin-democrat Iurie Roşca, după care mulţimea furioasă, ghidată de provocatorii tocmiţi, trebuia să-l răstoarne pe Vladimir Voronin, iar uneltele ruşilor din opoziţia de la Chişinău să preia puterea. Se pare că beneficiarul principal al acestui scenariu criminal urma să fie chiar Serafim Alexandrovici Urechean, care se pretindea drept cel mai de vază lider al opoziţiei anticomuniste. După eşecul înregistrat de tabăra prorusă, Urechean a negat că ar fi luat parte la acest plan criminal (deşi BMD se pregătea atunci intens de acţiuni de stradă şi nu aştepta decât un semnal că PPCD şi simpatizanţii săi vor purcede la acţiuni de protest). Ba mai mult, susţinătorii lui Urechean din presa galbenă au ironizat maliţios pe seama liderului creştin-democrat, susţinând că asasinarea lui de către serviciile speciale ruse în frunte cu Pasat nu este decât o invenţie şi că în felul acesta, Iurie Roşca încearcă să se victimizeze şi să justifice comportamentul politic faţă de comunişti. Gestul de miercuri al lui Pleşca confirmă încă o dată că anturajul lui Urechean nu este format din persoane inocente, pentru care, din raţiuni de onoare şi de moralitate, ar exista limite de nedepăşit. Adevărul e că gruparea lui Urechean poate să calce peste cadavre, doar să-şi atingă cu orice preţ interesele murdare. Pleşca nu a ales să răspundă civilizat şi argumentat acuzaţiilor aduse de Iurie Roşca, nu a venit la ziar să ceară dreptul la replică, el a recurs, instinctiv, la ameninţări brutale. Să fim atenţi. Bandiţii în politică sunt periculoşi.


P.S. În momentul în care încheiam acest articol, mai multe agenţii de presă au anunţat că vicepreşedintele AMN, Veaceslav Untilă, a fost audiat la Procuratura Generală. Solicitat de jurnalişti, Untilă a spus că a fost audiat în urma unei scrisori depuse de preşedintele PPCD, Iurie Roşca, la Procuratura Generală, în care liderul creştin-democrat anunţa despre ameninţările la care s-au dedat în şedinţa de miercurea trecută reprezentanţii AMN (fără ca autorul scrisorii să solicite de la respectivele organe să întreprindă careva măsuri). Din respectiva scrisoare am aflat că în timp de Pleşca profera ameninţările sale la microfon, „vicepreşedintele AMN, Veaceslav Untilă, i-a declarat deputatului Ştefan Secăreanu că din toamnă, ei, cei din AMN, îşi vor lua revanşa şi că vor trage în noi (în creştin-democraţi – nota noastră) din pistoale-automat Kalaşnikov". În scrisoarea sa către Procuratura Generală, Iurie Roşca mai aminteşte că „anume Veaceslav Untilă coordonează grupurile de presiune ale AMN, foşti angajaţi ai poliţiei şi participanţi la conflictul armat din 1992. Anume aceştia au căutat să exercite presiuni asupra deputaţilor după alegerile parlamentare din 2005 şi să determine eşuarea procesului de alegere a preşedintelui, prin urmare convocarea unor alegeri parlamentare anticipate".

O fracţiune parlamentară tot mai asemănătoare cu o gaşcă de pistolari

Acum Untilă neagă că ar fi recurs la această ameninţare tâlhărească. Iată ce a declarat el presei: „Am înţeles că mă bănuieşte (Iurie Roşca – nota noastră) că aş fi liderul unor grupuri de şoc, înarmate cu automate Kalaşnikov, care pun la cale nişte scenarii diabolice pentru viitorul apropiat. Evident, am spus la Procuratură că acestea sunt aberaţii totale". Îmi permit să nu-l cred pe deputatul Untilă că toate acestea ar fi „aberaţii totale". Dacă Pleşca şi-a permis să declare deschis, chiar de la microfonul Parlamentului că se va răfui cu Iurie Roşca, atunci cu atât mai mult este de crezut că Untilă a ameninţat într-o discuţie privată că va uza de pistoalele-automat Kalaşnikov.

Până la încheierea mandatului actualului Parlament a mai rămas mai bine de jumătate de an. Dar iată că reprezentanţii unei fracţiuni politice, care mai are şi ambiţia să câştige parlamentarele din 2009, se comportă ca o gaşcă de pistolari. Vă imaginaţi care va fi comportamentul acestora în ajun de alegeri sau după alegeri, dacă, dintr-o nouă eroare a electoratului, pistolarii vor intra din nou în Parlament?

Niciun comentariu: